Advies van de apotheker
Brandwonden worden onderverdeeld in drie soorten naargelang de ernst van de brandwonde: graad 1 zijn oppervlakkige brandwonden die rood zien, graad 2 zijn brandwonden waarbij er zich een blaar gevormd heeft en graad 3 zijn de meest ernstige brandwonden waarbij de huid wit of zwart ziet en de brandwonde tot in het onderhuids weefsel is geraakt.
Bij een brandwonde van graad 3 en graad 2 die groter is dan 2 euro, moet je zo snel mogelijk medisch hulp zoeken. Een eerstegraads- en een tweedegraads brandwonde kleiner dan 2 euro genezen meestal zonder specifieke behandeling. Om uitdroging en pijn te voorkomen, wordt meestal een laagje van een brandwondenzalf aangebracht: breng de zalf aan op een gaaskompres in plaats van rechtstreeks op de wonde. Zo vermijdt u bacteriële besmetting van de tube zalf. Dek de wonde af met het gaaskompres met de hydraterende zalf. Bevestig het gaaskompres met een kleefpleister of met een hydrofiele windel. Breng vier keer per dag een nieuw laagje zalf aan tot de roodheid en pijn is verdwenen.
Let op !
In sommige brandwondenzalven zit er zilver. Dit reageert met zonlicht waardoor de huid er zwart kan uitzien. Bedek daarom altijd de huid met een kompres zodat het van het zonlicht beschermt is of kies een zalf zonder zilver.
TIP: Eerst water de rest komt later: spoel een brandwonde steeds met lauw water gedurende minstens 10 minuten.