Zwanger in de zomer: 8 tips om je lichaam koel te houden

In verwachting zijn tijdens de zomer, het heeft zo z’n voordelen. De zon geeft je een pak extra energie en je kan makkelijker en goedkoper de nodige zwangerschapskleding kopen. Een reeks loszittende zomerjurkjes, en je komt al een heel eind. Maar al dat zweten tijdens de hetere zomerdagen, da’s al een pak minder fijn. Voor zowel jou als je toekomstige baby.

De hoge temperaturen brengen namelijk een risico op uitdroging met zich mee. Drink je niet genoeg, dan gaan de bloedvaten in je huid meer open staan. En heeft de rest van je lichaam minder bloed beschikbaar, waardoor je je duizelig en misselijk gaat voelen. Omgekeerd heb je tijdens warme dagen ook meer kans op vochtophopingen of oedeem. Want door dat risico op uitdroging zal je lichaam zich willen beschermen, door meer vocht vast te houden. Vooral in voeten, enkels en benen kan zich dat dan gaan ophopen.

Een ander nadeel, dat gelukkig maar een minderheid van de zwangere vrouwen meemaakt, is het zogenaamde zwangerschapsmasker. Dit zijn bruine of lichte verkleuringen in gezicht, nek en decolleté door uv-straling, uitgelokt door je hormonen.

Maar genoeg over de nadelen van de warmte. Want gelukkig kan je hier ook heel wat voorzorgen tegen nemen!

1. Bescherm gezicht en buik tegen de zon ...

Het goede nieuws is dat uv-straling niet door de baarmoeder heen geraakt, tot bij de foetus. Op zich mag zonnen zelf dus wel. Toch raden we aan om, zeker in de tweede helft van je zwangerschap, een handdoek over je buik te leggen als je in de zon gaat liggen of gaat zonnebanken. De huid daar wordt namelijk dunner, naarmate de buik dikker wordt.

Gedurende de hele zwangerschap is het sowieso een goed idee om je gezicht en hals zoveel mogelijk uit direct zonlicht te houden, om een zwangerschapsmasker te vermijden.

2. ... en vermijd deze volledig op hetere dagen

Uv-straling mag dan niet zo’n probleem zijn, de zomerzon heeft nog een belangrijke andere eigenschap. En dat is de warmte. Als dat ervoor zorgt dat je lange tijd een hogere lichaamstemperatuur hebt en uitgedroogd geraakt, zorgt dit in het begin van je zwangerschap voor een iets hogere kans op een afwijking bij je ongeboren kindje. In extreme gevallen is een miskraam niet uitgesloten.

3. Drink genoeg water, thee of vruchtensap ...

Het klinkt tegenstrijdig, want zoals je vast ook weet houden zwangere vrouwen meer vocht op. Maar voldoende drinken zorgt net dat je vochtophopingen vermijdt. Zeker bij warme dagen. Het zet namelijk zowel de transpiratie als je nieren in gang, om het overtollige water langs deze wegen af te voeren. Bovendien kan je lichaam zo de warmte ook nog eens kwijtspelen.

Het beste wat je dus kan doen, is minstens 2 liter water, thee of vruchtensap per dag drinken. Spreid dit ook goed doorheen de dag en wacht niet tot je dorst krijgt. Zoete dranken vermijd je sowieso beter.

4. ... en eet minder zout

Het is nochtans verleidelijk, want met de zomerzon heb je er net meer goesting in. Maar toch, het is een slecht idee. Je houdt er namelijk ook veel meer vocht in je lichaam mee vast.

5. Draag linnen of katoenen kleding, met lichte kleuren ...

Deze 100% natuurlijk materialen ademen, zodat je minder zweet. Niet alleen beter voor het omgaan met warme temperaturen, maar je hebt er ook minder huidproblemen door.

Daarnaast laat je ook beste zwarte en andere donkere kledij links liggen. Die nemen namelijk makkelijker warmte op, wat we natuurlijk net willen vermijden.

6. ... en verfris jezelf als het nodig is

Voel je ondanks deze tips dat je het toch lastig hebt met de warmte? Aarzel dan niet om toch het water op te zoeken. Een echte aanrader is om je voeten in een emmer met ijswater te stoppen. Of in zo’n kinderbadje. Niet alleen voorkomt het dat je lichaamstemperatuur oploopt, het gaat ook nog eens opgezwollen voeten tegen. Maar het allerbeste is natuurlijk om even in een zwembad te kunnen zitten, met je hele lichaam.

Wat je ook kan doen, is een koud nat washandje of ijskompres op je voorhoofd of in je nek leggen. En ben je de hele dag on the go? Pak dan een vernevelaar mee, zodat je af en toe wat fijne waterdruppels in je gezicht kan spuiten.

7. Vermijd zware bezigheden ...

En kan je het toch niet laten, of kun je niet anders? Doe dit dan zo vroeg en zo laat mogelijk op de dag. Nog meer dan op andere dagen is op warme zomerdagen een zware inspanning tussen 11 en 15 uur volledig uit den boze. Dan is de zon namelijk op z’n sterkst. Heb je het echt lastig? Overweeg dan een hazenslaapje om de warmtepiek door te komen.

8. ... en hou de slaapkamer zo fris mogelijk

Doorheen de hele zwangerschap kan een nachtje goed doorslapen al een uitdaging zijn. Tijdens warme zomernachten eens te meer. Hou overdag de gordijnen dicht en de vensters gesloten. Zet alles pas ’s avonds open en vergeet daarbij zeker het vliegenraam niet.

Op je bed zelf leg je best katoenen lakens, omdat deze het zweet goed afvoeren en ademen. Nog een tip: neem even een lauwwarme douche, vlak voor je gaat slapen.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!