Hoe lang is mijn zonnecrème eigenlijk bruikbaar?

Ah, eindelijk is die winter voorbij. Hallo daar zon! En natuurlijk wil je je huid optimaal beschermen tegen de schadelijke uv-stralen. Maar kan je hiervoor eigenlijk nog die zonnecrème van vorig jaar gebruiken? Of is dat een superslecht plan?

© Shutterstock 

Zonnecrème beschermt je huid tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Hoe hoger de factor, hoe minder straling je huid bereikt.

Maar inderdaad, de kwaliteit van deze bescherming gaat wel degelijk achteruit na opening van de tube of het potje. De bestanddelen gaan de uv-stralen dan veel makkelijker doorlaten. Of anders gezegd: de factor daalt. Maar dat het in een jaar tijd halveert, is dan weer overdreven.

De vraag is dan: hoe snel dan wel?

Wel, op iedere crème of melk staat (net zoals bij make up) een houdbaarheidsdatum na opening. Dit herken je aan de afbeelding met een geopend potje, waarbij dat bijvoorbeeld de vermelding “12m” staat. Dit betekent dat je het product 12 maanden na opening kan gebruiken.

Dit is echter slechts een indicator. Afhankelijk van de omstandigheden kan een zonnecrème soms al iets vroeger slecht zijn. Of net prima in orde na meer dan een jaar.

ENKELE TIPS OM DE KWALITEIT TOP TE HOUDEN

Hoe lang die zonnecrème je optimaal beschermt tegen de uv-stralen, heb je namelijk ook zelf in de hand! Als je deze namelijk slecht bewaart, vermindert de kwaliteit sneller dan normaal. En dan kan het zelfs voorkomen dat je deze al na enkele maanden richting prullenmand kan sturen.

Denk dus aan deze tips:

- Hou je zonnecrème zoveel mogelijk uit de volle zon. Dek ze bijvoorbeeld af door een handdoek of leg ze in de schaduw. Of bewaar ze op de kamer en ga je daar insmeren. Uiteraard raden we je aan om voldoende bij te smeren.

- Vermijd ook dat je ze in een te koude ruimte steekt. De ijskast of frigobox is geen goed idee.

- Thuis bewaar je de zonneproducten in een droge ruimte, op kamertemperatuur. Gewoon in de kast, dus.

Als je dit consequent doet, is het best mogelijk dat je de levensduur van de crème verlengt tot wel langer dan wat op de verpakking staat.

DOE ZELF DE TEST

Staar je dus niet enkel en alleen blind op de houdbaarheid die op de tube of het potje staat. Voordat je die vroeger al gebruikte zonnecrème terug gebruikt, controleer je vooral best even of deze nog ok is. Dat is heel eenvoudig:

- Begin met eens goed te ruiken. Als het product wat minder aangenaam ruikt (of in ieder geval anders dan vroeger), dan gooi je het best weg.

- Check vervolgens de structuur van de crème. Vervallen zonneproducten vallen als het ware uit elkaar. Voelt het waterig of net klonterig aan? Of is het bijvoorbeeld verkleurd? Yep, dan gebruik je ze best niet meer.

Ruikt en voelt de zonnecrème tiptop? Dan kan je ze met een gerust hart gebruiken.

Merk je echter toch dat je sneller verbrandt dan vroeger? Dan gooi je ze beter weg, want dan is de uv-factor toch sterk verminderd.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!