Laatste tijd veel moe? Misschien hebt u last van wintermoeheid

Moe en meer slaap nodig in de herfst en winter? Misschien heb je wel wintermoeheid. Dat is trouwens niet hetzelfde als een winterdepressie. We leggen uit wat het verschil is tussen wintermoeheid en winterdepressie, en waarom je wintermoeheid kunt hebben. Gelukkig kun je veel zelf doen aan wintermoeheid, waaronder lichttherapie en in beweging blijven.

© Shutterstock

Als de dagen korter worden en we weer wintertijd hebben (vanaf de laatste zondag in oktober) gaan we langzaam naar de dagen toe waarin we opstaan in het donker en thuiskomen van ons werk in het donker – de ideale tijd voor wintermoeheid en winterdepressie. De wintertijd is trouwens onze “echte” tijd, de zomertijd werd ingesteld om beter gebruik te maken van het daglicht omdat in de zomer de zon heel vroeg opkomt. In sommige landen heet het dan ook geen zomertijd maar daglicht-sparende tijd!

Voel je je moeier dan tijdens de lente/zomer en voel je dat je meer rust/slaap nodig hebt, dan heb je mogelijk wintermoeheid. Waarschijnlijk komt dit doordat meer slaaphormoon (melatonine) wordt aangemaakt door minder blootstelling aan daglicht. Dit komt door de kortere dagen maar ook omdat we vaak minder buiten komen door slechter en/of kouder weer. Wintermoeheid kan dus ook al in de herfst optreden.

Bij een winterdepressie, een erkende psychiatrische aandoening, zijn de symptomen ernstiger: meer moeheid en slaapbehoefte maar ook bijvoorbeeld verstoring van dag-nacht ritme, eetpatroon, somberheid, zicht uit balans voelen, sociale isolatie en prikkelbaar . Als je een of meerdere van deze ernstigere symptomen hebt is het goed om je (huis)arts te bezoeken.

Gelukkig kun je aan wintermoeheid zelf veel doen.

  1. Het belangrijkste is voldoende daglicht. De goedkoopste “lichttherapie” is in ieder geval 10 minuten per dag naar buiten voor een portie daglicht. Dit hoeft niet speciaal als er zon is; maar direct zonlicht is wel effectiever. Daglicht op een sombere dag is echter altijd nog beter dan het kunstlicht in huis of op kantoor. Ben je een paar dagen niet buiten geweest; ga dan wat langer naar buiten. De beste tijd om naar buiten te gaan is in het eerste deel van de dag; dus misschien even naar buiten met je collega’s tijdens de ochtend- of lunchpauze?
  2. Er zijn ook speciale apparaten voor lichttherapie, die ook gebruikt worden door mensen met winterdepressie. Overleg eerst even met je huisarts als je een lichttherapie apparaat wil gaan gebruiken; het gaat namelijk niet samen met sommige oog- en huidaandoeningen en medicijnen die je gevoeliger maken voor zonlicht. Je huisarts kan je ook adviseren over het type apparaat.
  3. Wat ook heel belangrijk is dat je blijft bewegen in de herfst en de winter, ook als je er geen zin in hebt. Wat kan helpen is een maatje die met je gaat sporten – samen door de kou naar de sporthal of fitnessclub is altijd leuker dan alleen. Een stappenteller of activiteit meter op je mobiele telefoon kan ook een goede motivatie zijn om voldoende te bewegen.
  4. Hoewel melatonine (het slaaphormoon) ook de aanmaak van insuline stimuleert, en daardoor je trek in dingen met suiker, is het goed om gezond te (blijven) eten. In de winter heb je geen extra calorierijke maaltijden nodig, gewoon voldoende variatie ( voedingsdriehoek ) en zoals mijn oma als zei: “alles met mate”. Het beste is zoveel mogelijk plantaardige, weinig- of niet bewerkte voedingsmiddelen zoals noten, peulvruchten, volkoren graanproducten, fruit en groente. Als je toch twijfelt of je genoeg vitaminen binnen krijgt dan kun je denken aan het innemen van multivitaminen en mineralen. Zorg dat daar de volgende zaken inzitten: vitamine C, D en E, betacaroteen, selenium en zink.

Dus snel aan de slag met voldoende daglicht, blijven bewegen en gezond eten zodat je minder moe zal zijn deze herfst en winter!

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!