Wat zijn de mogelijke oorzaken van haaruitval?

Kammen, borstelen, stijlen, krullen, drogen ... we doen ons haar dagelijks wat aan. Bovendien gebruiken we heel wat shampoos en conditioners, maar werken al deze dingen haaruitval in de hand? Lees verder voor meer informatie. 

Onze lokken kunnen best tegen een stootje, maar door veel hitte te gebruiken op onze haren kunnen ze gemakkelijker breken. Kleuringen waarbij een deel van onze haardos gebleekt wordt, hebben hetzelfde effect. Wanneer veel lokken daadwerkelijk breken, lijkt ons haar een heel stuk dunner en komen haren die aan het einde van hun levensduur zijn makkelijker los tijdens het kammen of wassen. Geen nood, dit is een natuurlijk verschijnsel waar we nu eenmaal mee moeten leven. Het is wanneer het gemiddeld aantal verloren haar per dag drastisch toeneemt en lijdt tot overmatig haarverlies, je aan de alarmbel moet trekken. Dan is er namelijk sprake van abnormaal haarverlies.

Verschillende soorten kaalheid

 • Pleksgewijze kaalheid

Bij pleksgewijze haaruitval (ook wel gekend als alopecia areata) valt je haar plots uit op een bepaalde plaats. Hierdoor ontstaan ronde of ovale kale plekken in ‘normaal’ haar. De haaruitval komt meestal voor op het hoofd, maar is ook mogelijk in de wenkbrauwen, de baard of het schaamhaar. Meestal groeit er na verloop van tijd opnieuw haar op de getroffen plekken.

 • Diffuse kaalheid
 • zwangerschap
 • sommige medicijnen
 • alcoholmisbruik
 • roken
 • ernstige ziektes met hoge koorts
 • schildklierziekten
 • bloedarmoede

Deze haaruitval verspreidt zich over je hele hoofdhuid. Gelukkig is dit maar een tijdelijke kaalheid en lijdt dit zelden tot volledige kaalheid.

 • Traumatische kaalheid

Hier krijg je kale plekken op je hoofd door kapsels waarbij er aan je haar wordt getrokken (zoals een paardenstaart) of door constant dwangmatig aan je haren te trekken.

Typische voorbeelden hiervan zijn het haarverlies op het voorhoofd bij vrouwen die vaak een paardenstaart dragen of je krijgt kale plekken door voortdurend met plukjes haar te spelen. Volledig herstel is mogelijk door je haar volledig met rust te laten.

 • Kaalheid door littekens

Je kan blijvend kaal zijn door littekens van brandwonden of röntgenstraling.

Mannelijke kaalheid

Mannelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm van kaalheid en is een natuurlijk fenomeen. Ongeveer 60% van de mannen krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Doorgaans is deze vorm van kaalheid erfelijk bepaald en het mannelijk hormoon androgeen speelt hierbij een belangrijke rol.

Meestal beperkt de haaruitval zicht tot bepaalde plekken op je hoofd, zoals bijvoorbeeld de kruin of de haargrens. De haaruitval kan zich nadien geleidelijk uitbreiden, tot enkel nog haartjes rondom de schedel overblijven. Sommigen krijgen al meteen na de puberteit een dunnere haardos, anderen dan weer pas na hun 40ste. Wie hier al op jonge leeftijd last van krijgt, loopt veel risico om volledig kaal te worden.