Warm weer & airconditioning

Bij warm weer zoeken we overal naar een manier om af te koelen en vaak kiezen we voor airconditioning om te ontsnappen aan de warmte. In de auto, in de slaapkamer, op het werk ... Maar hoe gebruiken we airco op de juiste manier? De antwoorden op deze vraag vind je hier:

Slapen met airco

Slapen wanneer het buiten te warm is, is geen pretje. Je hebt pas een goede nachtrust als je kamer de ideale temperatuur heeft, niet te warm en niet te koud. De ideale kamertemperatuur ligt tussen 16 en de 21° C. Vrouwen slapen ook doorgaans liever in een iets warmere kamer dan mannen.

Als je airconditioning hebt in je kamer, denk er dan aan om het niet té laag te zetten qua temperatuur. Het verschil met de buitentemperatuur mag niet te hoog worden. Airco in je slaapkamer zorgt trouwens niet alleen voor een betere nachtrust, maar voorziet ook in schone lucht. Airconditioning zorgt namelijk niet alleen voor verkoeling of verwarming, maar ook voor gereinigde lucht. Voor mensen met bijvoorbeeld astma of allergieën is een airco in de slaapkamer dan ook zeker een goed idee

Airconditioning op het werk

Wanneer het buiten mooi en warm weer is, draait de airco in bedrijven op volle toeren. Maar niet iedereen is hier even tevreden over. Medewerkers hebben bijvoorbeeld last van tocht omdat de temperatuur van de binnengeblazen aircolucht te veel verschilt van de lucht in het kantoor. Hier zijn enkele tips zodat de airconditioning op je werk op de goede manier wordt gebruikt:

  • Om tochthinder te vermijden, mag de temperatuur van de lucht niet meer dan 5°C verschillen van de aanwezige lucht.
  • De lucht mag niet in de richting van je werkpost worden geblazen.
  • Je richt de 'inblaasmonden' best op de ramen of op het plafond.
  • De binnengeblazen lucht moet genoeg bevochtigd worden.Is de lucht te droog? Dan voelt hij kouder aan en kan dit tot een droge keel, hoest of prikkende ogen leiden.
  • Het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten het kantoor mag niet te groot zijn. Verschilt de temperatuur meer dan 10°C? Dan voelt dit onaangenaam aan en kan je zelfs een thermische shock krijgen. Concreet hou je het binnen best 6°C kouder dan buiten.

Zorg ook voor gepaste kledij. Als het buiten warm weer is, maar binnen kouder omwille van de airconditioning, pas je outfit dan aan. Zo krijg je het minder koud binnen. Werk met laagjes, zodat je snel iets uit of aan kan doen.

Airco in de auto

Als je auto heel de dag in de volle zon heeft gestaan, dan is het er bloedheet. Maar meteen je airco aanzetten en vertrekken is niet de beste optie. Zet eerst je ramen open, één vooraan en één achteraan (voor een betere luchtcirculatie) en laat je auto luchten. Daarna kan je je airconditioning aanzetten, maar overdrijf niet wanneer je de temperatuur kiest. Als de temperatuur van de airco te laag is ingesteld, kunt je last hebben van de grote temperatuurverschillen. De koude lucht is ook droger: dat kan aanleiding geven tot irritatie van de luchtwegen, een verstopte neus of een loopneus, droge ogen (vooral bij mensen die lenzen dragen) ...

Stel de temperatuur van de airco in op maximaal 5 à 6 °C minder dan de buitentemperatuur. Zorg er ook voor dat de airco niet rechtstreeks gericht is op één van de inzittenden in je auto, om plotse afkoeling te vermijden. Gebruik bij een handmatige airco de bovenste uitstroomopeningen, dit zorgt voor de optimale warmtecirculatie. Ten slotte, om de overgang van een koude wagen naar de warmte buiten minder bruusk te maken, kan je best enkele minuten vooraleer je op je bestemming aankomt de airco al uitzetten.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!