Waarom komen sommige ziektes meer voor in de winter?

We kunnen er niet omheen, de winter gluurt om de hoek. De temperaturen schommelen rond het vriespunt en we doen een paar laagjes meer aan vooraleer we ons huis verlaten. Maar er gaan jammer genoeg ook meer virussen en ziektes rond in je omgeving ... Daarom brengen we doorgaans een bezoekje meer aan de apotheek in de winter. Maar waarom worden we sneller ziek in de winter? Lees verder voor meer informatie.

Onze gezondheid in de winter

In de winter is ons lichaam zwakker. We hebben meer stress en we hebben minder energie. De afname van onze afweermechanismen zijn voordelig voor bepaalde ziektes. De meest voorkomende ziektes zijn luchtweginfecties (zoals bronchitis, griep, verkoudheid ...) en intestinale ziektes zoals bijvoorbeeld diarree die betrekking hebben tot je maag en darmen.

Hoe beschermen we ons lichaam?

Iedereen heeft ter hoogte van de slijmvliezen kleine haartjes in de luchtpijp die het slijm naar buiten drukken. Bij koudere temperaturen werken deze haartjes minder goed en bereiken de microben ons lichaam. In de winter zijn mensen die vaak binnenshuis in gezelschap van anderen zijn en niet vaak naar buiten gaan, gevoeliger voor microben. Degenen die dus vaak thuis blijven, zullen sneller ziek worden dan personen die vaak activiteiten buitenshuis doen. Het is echter moeilijk om precies te bepalen waarom bepaalde ziektes vaker voorkomen in de winter.

Bacteriële ziekten

Bacteriële ziekten komen vaker voor in de zomer. De hitte geeft vooral de voorkeur aan het voorkomen van salmonella. Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken en komt vooral voor door pluimvee en eieren. Hoge temperaturen hebben voornamelijk negatieve effecten op voedselinfecties. Hepatitis A, leptospirose (een besmettelijke en niet-besmettelijke ziekte die tijdens het baden kan worden verworven) of bepaalde infecties van de luchtwegen zijn andere veel voorkomende ziekten bij warm weer.

Besmettingen

Besmettingen die verspreid worden in de lucht komen vaker voor in de winter, terwijl darminfecties dan weer meer voorkomen in de zomer. In termen van weerstand van ons immuunsysteem, zijn er echter geen grote verschillen tussen de seizoenen. Sommige ziektes die je in de winter oploopt, kan je even goed weer hebben in de zomer zoals bijvoorbeeld de griep. Het hangt allemaal van de concentratie van virussen gedurende het jaar.