Hoe blijf je geconcentreerd tijdens het studeren?

De examenperiode eist heel wat van je als student. Weken aan een stuk moet je immers op topniveau presteren. Niet evident en heel stresserend allemaal, maar dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar wist je dat het vrij eenvoudig is om je concentratie en energie veel beter op pijl te houden? Wij zetten alvast de beste tips voor je op een rij, zodat je nog beter scoort op het volgende examen! 

© Shutterstock

Creëer de perfecte studeerplek

Afleiding is nefast voor je concentratievermogen. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk lawaai om je heen hebt. Zit bijvoorbeeld op je eigen kamer, zodat je niet gestoord kan worden door je huisgenoten. Vermijd ook tv of radio op de achtergrond. Muziek op zich kan wel helpen, zolang het rustige instrumentale of klassieke nummers zijn.

Zit trouwens altijd aan je vertrouwde bureau. Het zal je zeker helpen om geconcentreerd te studeren. Dit in tegenstelling tot de zetel of het bed, dat je eerder vermoeid zal maken. Zorg bij dit alles ook voor aangepast licht en een comfortabele stoel.

Je plekje gevonden? All right! Ruim nu je bureau op en laat alleen het belangrijkste liggen. Meer dan je boeken, notitieblok en markeerstiften heb je echt niet nodig. Verwijder ook alle zaken die je kunnen afleiden, zoals je smartphone. Weet je van jezelf dat je echt niet zonder kan?

Uitgekeken op je vaste stek of nood aan wat afwisseling? Overweeg dan om eens elders te studeren, zoals in de bib. De sociale controle van andere studenten werkt vaak motiverend en kan helpen om langer gefocust te blijven. Het is ook ideaal als je thuis nergens een rustig plekje kan vinden.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

De Romeinen zeiden het al. En ze hadden geen ongelijk. Verzorg daarom je lichaam tijdens de examenperiode en denk aan je gezondheid. Cruciaal daarbij is de zogenaamde 8-8-8-regel: 8 uur studeren, 8 uur slapen en 8 uur ontspannen. Akkoord, in volle blokperiode zal je iets meer achter je bureau zitten dan die 8 uur, maar het is een goede richtlijn. Onthoud vooral dat een goede nachtrust cruciaal is. Het zorgt er namelijk voor dat datgene dat je die dag studeerde ook effectief wordt opgeslagen in je geheugen. En durf jezelf ook te verwennen: neem eens een ontspannend warm bad in plaats van die snelle douche. Het vraagt misschien wat meer tijd van je, maar dat verdien je snel terug omdat je beter geconcentreerd blokt voor dat ene examen.

Wat je eet en drinkt heeft trouwens ook een ongelooflijke impact op hoe goed je doorheen de dag studeert én alles onthoudt. Centraal hierbij staat de belangrijkste brandstof voor onze hersenen: glucose. Dit wordt aangevoerd door koolhydraten in onze voeding. Zorg ervoor dat deze aanvoer van energie goed doorheen de dag gespreid is. Het beste is om drie à vier lichte maaltijden per dag te nemen, gecombineerd met twee à drie tussendoortjes. Daarbij gaat de voorkeur uit naar producten met een lage bloedsuikerspiegelindex, die dus traag en geleidelijk door het lichaam worden opgenomen:

  • Aan het begin van de dag heb je nood aan de nodige eiwitten en ijzer, samen met langzame koolhydraten. Ga als ontbijt dus voor bruin brood, yoghurt of muesli. Drink daarbij wat melk.
  • Als middagmaal kies je voor graanproducten zoals rijst of pasta. Combineer waar mogelijk met peulvruchten zoals linzen en erwten.
  • Als tussendoortje is wat studentenhaver (noten en rozijnen) een goed plan. Deze bevorderen de werking van je geheugen. Een alternatief is een boterham of fruit met langzame koolhydraten, zoals een banaan.
  • En wat met het avondmaal? Wel, hier raden we vis aan, met de nodige groenten. Zo krijg je de nodige vitamines, mineralen en omega-vetzuren binnen. Bovendien word je minder snel moe.

Vermijd hoe dan ook een lege maag of dorst: het werkt piekergedachten, faalangst en depressie in de hand. Bovendien maakt het je alleen maar slap en suf. Eet ook zeker niet te veel meer vlak voor het slapengaan. Anders zal je spijsverteringsstelsel te veel moeten werken, waardoor je lichaam te weinig tot rust zal komen.

Qua drank ga je best resoluut voor een flinke portie water, om hoofdpijn tegen te gaan. Anderhalve liter ervan is het absolute minimum. Koffie mag zeker ook, maar met mate. Alcohol is dan weer totaal uit den boze, omdat je er minder diep door slaapt en zo ’s ochtends slecht uitgerust voor de dag zal komen. Een andere no go zijn energiedrankjes, die je alleen maar lichtgeraakt maken en voor hartproblemen kunnen zorgen.

Kortom: verzorg die tempel van je. Je zal vanzelf merken dat lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, vermoeidheid en hoofdpijn als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Pauzeer en beweeg!

En dat brengt ons meteen bij de volgende tip: neem voldoende pauze tussen het studeren door. Een keer per uur is een goede richtlijn hierbij. Durf ook eens naar buiten gaan. Sporten is een goed idee, maar hoeft niet noodzakelijk. Even het blokje rondlopen of met de hond gaan wandelen is voldoende om wat verse zuurstof binnen te krijgen. De lichamelijke inspanning zal het werkgeheugen zo verbeteren.

Laat je zeker niet afschrikken door de extra tijd die dit alles van je vraagt. Dat haal je nadien namelijk ruimschoots in, omdat je meer gefocust terug aan de slag kan.

En wat met voedingssupplementen?

Met al deze tips kom je al een heel eind, geloof ons. Maar daarnaast gebruiken heel wat studenten ook supplementen met magnesium, aminozuren of multivitaminen, om zo hun energie op pijl te houden. Supplementen worden tijdens de blok niet enkel genomen voor energie, maar ook om zich beter te focussen (concentratieverhogend, een natuurlijke variant van rilatine) en om tijdelijk de stress beter aan te kunnen, voor plankenkoorts, wanneer je je examen gaat afleggen. .

De meest gebruikte bestanddelen hiervan zijn: ginseng (focus), rhodiola rosea (stress), guarana of Q10 (energie). Deze kunnen inderdaad een extra hulp zijn, indien je door omstandigheden onvoldoende vitamines en mineralen uit je voeding kan halen.

Vraag raad via onze klantendienst of op onze facebookpagina aan onze huisapotheker. Te zware medicatie kan zorgen voor hartkloppingen en heel wat prikkelbaarheid. Bovendien zal je dan slecht slapen, waardoor je alles slechter onthoudt en na enige tijd alsnog uitgeput geraakt.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!