Deze 5 tips helpen écht tegen snurken

Ook nogal luidruchtig in je slaap? Misschien heb je er zelf niet zo last van. Maar wij durven te wedden dat jouw partner er minder vrolijk van wordt. Gelukkig zijn er heel wat zaken die je gewoon zelf kan doen, zodat dat snurken eindelijk verleden tijd is (of sterk vermindert).

Allereerst raden we je aan om met je huisdokter over je snurkproblemen te praten. Het kan namelijk in bepaalde gevallen wijzen op een slaapapneu. Dit is een ademstilstand tijdens je slaap, wat gevaarlijk kan zijn. Op dat moment is je keelholte namelijk telkens kort geblokkeerd, zodat je even geen lucht meer krijgt.

Bovendien kan snurken nefast zijn voor de kwaliteit van je nachtrust. Doe dus zeker iets aan de dieperliggende oorzaak ervan, als je je overdag snel moe voelt.

Maar laten we jullie vooral wat eenvoudige tips geven, niet? Omdat snurken het gevolg is van wat nauwere luchtwegen tussen de neus en de stembanden, kan je er ook zelf heel wat aan doen.

Tip 1: Slaap op je zij

Slapen op de rug doet namelijk zowel de tong als de huig naar achteren zakken. Op deze manier zal je dus vanzelf beginnen snurken. En omdat slapen op je buik niet al te best is voor je nek, kies je dus het allerbest voor het slapen op je zij.

Tip 2: Zorg er ook voor dat je voldoende slaapt

Niet alleen je slaaphouding is belangrijk. Ook hoeveel je slaapt speelt een rol. Oververmoeidheid werkt namelijk het snurken in de hand. Kruip je op tijd het bed in en sta je toch moe op, dan geraak je zo stilaan in een vicieuze cirkel. Een reden te meer om eens richting huisarts te trekken!

Tip 3: Doe wat aan je manier van leven

Je levensstijl eens grondig onder de loep nemen, kan ook al veel ellende wegnemen. Vermijd bijvoorbeeld overgewicht. Dit maakt namelijk de wanden van de keelholte dikker. Bovendien ben je hierdoor zwaarder in je nek en gezicht.

Wat afvallen kan dus al heel wat van die nachtelijke geluiden wegnemen. Sporten is daarbij zeker een goed idee. Het zorgt er namelijk voor dat je spiermassa toeneemt, maar het maakt ineens ook je keelspieren een pak sterker.

Andere versterkende factoren zijn:

  1. Uitgebreid tafelen: Tafel ook zeker niet te zwaar, vlak voor het slapengaan. Dit alles verhoogt de kans op brandend maagzuur, gevolgd door snurken.
  2. Alcohol: Vermijd daarnaast alcohol als je binnen de twee uur gaat slapen. Het doet je spieren verslappen. Ook die in je tong, mond en keel.
  3. Roken: Last but not least: stop met roken. Roken zorgt namelijk voor irritaties van de keel, waardoor deze gezwollen geraakt. Bovendien raakt je neus er sneller door verstopt. Tips & tricks over het stoppen met roken, lees je hier!

Tip 4: Doe iets aan je allergieën

Misschien lijkt dit vergezocht, maar ook een allergie kan snurken in de hand werken. Logisch eigenlijk, want het zorgt voor een verstopte neus. Als je dus vermoedt dat je allergisch bent, ga dan zeker eens langs bij je huisarts en vraag naar wat goeie raad.

Trouwens: ook als je verkouden bent, kan je om diezelfde reden tijdelijk wat snurken. Gebruik dan zeker een goede neusspray, om het lawaai wat te verminderen. Ook een neusspoeling, vlak voor het slapengaan, kan helpen.

Tip 5: Gebruik speciale hulpmiddelen

Halen bovenstaande tips helemaal niks bij je uit? Dan zijn er tegenwoordig ook handige hulpmiddelen om het snurken te verminderen. Zo zijn er speciale neuspleisters en keelsprays op de markt, die voor extra lucht tussen neus en keel zorgen.

Wat je zeker ook kan overwegen, is een speciale mondbeugel. Vraag ernaar via onze klantenservice of jouw huisarts.

En vooral: blijf af van die slaapmiddelen

Net zoals kalmerende medicatie zorgen ze er net voor dat je harder gaat snurken. Je lichaam ontspant zichzelf namelijk door de geneesmiddelen, wat maakt dat je in slaap valt. Maar ook de keelspieren ontspannen zich nog erger dan normaal, met alle gevolgen van dien.

Tot slot ook nog dit: bedenk vooral dat bovenstaande tips geen absolute wondermiddeltjes zijn. Soms is er een fysieke oorzaak waar grotere medische hulp bij nodig is. Denk maar aan een te grote huig, neuspoliepen of een scheve tussenschot in je neus.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!