Overvloedig zweten: wat doe je er tegen?

Het zorgt soms voor gênante situaties: je trekt je mooiste hemd of jurkje aan en daar zijn ze, zweetvlekken, okselvijvers. Of je kruipt op een warme dag uit je wagen en je hele rug blijkt nat te zijn. Vervelend natuurlijk. Waarom zweet de ene veel méér dan de andere en wat kan je ertegen doen?

© Shutterstock

Wat is dat, zweten?

Op onze huid zitten talloze zweetkliertjes. Die maken voortdurend vocht aan, dat via de klieren en huid wordt uitgescheiden. Overmatig zweten of transpireren wordt ook wel hyperhidrose genoemd.

Waarom zweten sommige mensen overmatig?

De oorzaak van gewoon, normaal zweten is een verhoogde lichaamstemperatuur. Door de extra warmte geven de zenuwen een signaal aan de zweetklieren om zweet te produceren. Maar er zijn ook zweetklieren (apocriene zweetklieren) die vanaf de puberteit onophoudelijk zweet produceren, los van de temperatuur of emoties. Overmatig zweten betekent eigenlijk dat je lichaam meer zweet afscheidt dan eigenlijk nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting. De oorzaak is meestal onbekend. Toch kan je ook overmatig zweten als gevolg van een bepaalde aandoening (bv: tuberculose, hartziekten, psychiatrische aandoeningen, een overactieve schildklier, longaandoeningen en kanker).

Hoe weet je of je abnormaal veel zweet?

Symptomen van overvloedig zweten zijn:

  • Een (bijna) voortdurende productie van zweet. Ook als je geen inspanningen levert en je lichaamstemperatuur niet verhoogd is. Ook kan je last krijgen van zweetaanvallen, ’s nachts bijvoorbeeld of een onaangename zweetgeur verspreiden.
  • Schimmelinfecties aan de voeten. Die herken je aan kloofjes, blaasjes en roodheid.

Wat kan je er zelf tegen doen?

Bij ‘lichte’ maar toch hinderlijke vormen van overmatig zweten kan je deze zaken proberen:

  • Houd de omgevingstemperatuur koel.
  • Draag luchtige, koele en katoenen kleding die niet spant.
  • Draag open (ademende) schoenen.
  • Gebruik deodorant of een antiperspirant Een gewone deodorant maskeert voornamelijk geurtjes en neemt vocht op. Een antiperspirant remt de transpiratie af omdat ze lage concentraties van aluminiumzouten bevatten.
  • Vermijd te sterk gekruide voeding en alcoholische dranken, die kunnen de zweetreflex stimuleren.
  • Vermijd emotionele stress of leer er, bijvoorbeeld door ontspanningstechnieken, anders mee om te gaan.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!