Hoe voorkom je opgezwollen voeten in de zomer?

Hoe warmer het weer, hoe meer onze voeten er last van hebben. Van zodra de temperaturen de hoogte in schieten, kunnen onze voeten wel eens opzwellen. Een vervelend kwaaltje, maar hoe los je dit op? 

Waarom krijg je opgezwollen voeten?

Bij warm weer krijg je sneller opgezwollen voeten en enkels. Maar hoe kom dit nu precies? Wel, door de warmte zetten je bloedvaten uit, waardoor er meer vocht door de aderwand kan lopen. Dit gebeurt in je hele lichaam, maar je merkt het vooral aan je handen en voeten. De lymfevaatjes zijn relatief klein op die plekken, waardoor je lichaam het moeilijker heeft om het vocht uit je handen en voeten af te voeren. Bovendien wordt het nog eens extra moeilijk doordat de lymfevaatjes het vocht tégen de zwaartekracht in naar boven transporteren. Met als resultaat? Opgezwollen voeten die je amper in je schoenen krijgt, zeker na een lange wandeling of zware inspanning.

Tips & tricks

Gelukkig zijn er enkele tips en hulpmiddeltjes die je kan toepassen bij dit warme weer! Wij hebben ze voor jou even op een rij gezet.

  • Drink voldoende water. Het klinkt misschien raar om meer vocht te drinken, terwijl je lichaam vocht vasthoudt maar water helpt je lymfesysteem net om opgehoopt vocht en andere afvalstoffen af te voeren. 2 liter water drinken per dag is ideaal!
  • Genoeg beweging. Nog zo'n goed hulpmiddel om van die afvalstoffen af te geraken, is bewegen! Het stimuleert je bloedsomloop en het werk van de lymfevaten.
  • Eet minder zout. Zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt in plaats van los te laten.
  • Zit of sta niet te lang.
  • Leg je benen wat hoger als je zit of ligt. Dit vermindert de druk op je aderen.

Helpen deze tips niet bij jouw toestand? Raadpleeg dan je huisarts en bespreek de mogelijke oorzaken en oplossingen.