Netelroos, wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen?

Netelroos is een vaak voorkomende huidreactie. Maar hoe loop je het op en wat kan je eraan doen? Je leest het hier!

 © Shutterstock 

Wat is netelroos?

Netelroos, ook wel urticaria genoemd, wordt gekenmerkt door snel opkomende, sterk jeukende bulten in de huid variërend in kleur van bleek tot dieprood. Dikwijls geven ze een prikkelend/ brandend gevoel zoals bij aanraking van netels en lijkt de uitslag ook op die van netels, vandaar de naam 'netelroos'. De bulten verschijnen snel, maar kunnen even snel terug verdwijnen. Soms kan het langer duren in uitzonderlijke gevallen.

Hoe krijg je het?

Netelroos is vaak allergisch van aard, maar ook snelle temperatuurwisselingen kunnen de huidreactie met zich meebrengen. Zoals bijvoorbeeld op een warme dag in een koud zwembad springen kan netelroos opwekken. Ook insectenbeten, geneesmiddelen, infecties ... enzovoort kunnen hiervoor zorgen. Bepaalde voedingsmiddelen die allergieën kunnen veroorzaken zoals vis, garnalen, ei, noten, selder, tomaten, melk, aardbeien kunnen ook de boosdoener zijn.

Hooikoorts

Heb je last van hooikoorts of pollen? Dan heb je meer kans op netelroos. Pollen in de lucht kunnen leiden tot hooikoorts, maar ook tot huiduitslag. Vermijd dan buiten rond te lopen en hou de ramen gesloten.

Wat kan je er tegen doen?

Urticaria kan gemakkelijk herkend en behandeld worden door je huisarts. Als je weet wat de oorzaak is van de netelroos, weet je ook hoe je het moet behandelen. Normaal gezien zou de uitslag helemaal weg moeten zijn na 1 of 2 weken. Je kan het jeukend en brandend gevoel onder controle houden door antihistaminicum in te nemen.

Wanneer het chronische netelroos is, die nog niet verdwenen is na een aantal weken, is er verder onderzoek nodig en laat je je best testen.

Hoe kan je netelroos voorkomen?

  • Vermijd stress en spanning
  • Niet te veel alcohol drinken
  • Vermijd het gebruik van pijnstillers en codeïne
  • Indien je de oorzaak hebt gevonden, probeer deze dan te vermijden. Bijvoorbeeld bij koude-urticaria vermijd je best de kou , terwijl je bij urticaria solaris niet in de zon moet lopen of je genoeg zonnecrème moet gebruiken.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!