Dit is de juiste manier om blaren te verzorgen

Nu de zomer om de hoek gluurt, dragen we meer open schoenen en krijgen we ook sneller blaren. Maar hoe verzorg je deze blaren nu? En mag je ze nu openprikken? Alle nodige informatie vind je hier. 

Hoe krijg je een blaar?

Wanneer je te krappe schoenen draagt of te lang rondloopt in gesloten schoenen, ontstaat er wrijving. De bovenste huidlaag schuift met de beweging van de schoen mee, terwijl de onderste huidlaag vrijwel stil staat. Wanneer deze wrijving wat harder wordt dan je huid gewend is, vormt er zich tussen twee huidlagen een soort kussentje van vocht. En dit noemen we een blaar.

Kan je blaren voorkomen?

Probeer zweetvoeten te voorkomen, want deze geven meer kans op blaren. Je kan zweetvoeten bestrijden door je voeten in te smeren met een middel op basis van aluminiumzout. Dit middel kan je gemakkelijk bij de apotheek vinden. Door je droge huid soepeler te maken, kan hij de wrijving beter opvangen. Ook bij hevige activiteiten is het belangrijk om deze langzaam op te bouwen. Ga niet intensief voetballen of tennissen, maar begin eerst rustig op te warmen. Want een vochtige huid is week en kwetsbaar, dus probeer je natte sokken meteen te vervangen door een droog paar. Bepoeder je voeten nadien eventueel met talkpoeder.

Hoe kan je kwetsbare plekken op je huid extra beschermen?

Probeer de wrijving te verminderen. Heb je plekjes die extra gevoelig zijn voor blaren? Dan kan je deze best afplakken met elastische fixatiepleisters of tape. Probeer dit op voorhand of net vooraleer een blaar verschijnt te doen.

Hoe verzorg je een blaar?

Maak je huid schoon met bijvoorbeeld jodium en ontsmet een naald door hem in een vlam te houden en te laten afkoelen. Prik nadien een twee gaatjes tegenover elkaar in de blaar, in de lengte van je voet. Zo kan het vocht er gemakkelijk uitlopen. Druk de blaar vervolgens leer en laat het velletje zitten. Waarom? Omdat je huid de beste pleister is voor een blaar. Als dit allemaal achter de rug is, kan je een pleister over de blaar kleven.