Alles wat je moet weten over spataders

Spataders: ze zijn meestal vrij ongevaarlijk, maar je kan er je vreselijk onzeker door gaan voelen. Zeker tijdens de aankomende zomermaanden durven heel wat vrouwen hun benen hierdoor niet aan de buitenwereld te tonen. Gelukkig is er heel wat aan te doen.

Wat is het?

Je bloed loopt doorheen je hele lichaam, aangestuurd door je hart. Dat betekent ook dat deze vanuit je benen terug naar boven moet stromen, tegen de zwaartekracht in. Maar da’s normaal geen probleem, aangezien je aders beschikken over speciale klepjes. Die voorkomen dat je bloed terug naar onderen loopt.

Soms werken deze klepjes echter niet goed, waardoor de zwaartekracht wel z’n werk kan doen. Dit veroorzaakt spanningen in de aders en doet deze uitzetten, waardoor ze zichtbaar worden. Dat noemen we spataders.

Hoe komt het?

Spataders zijn een gevolg van het rechtop lopen. In belangrijke mate is het bovendien erfelijk. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen tijdens zwangerschappen ook zorgen voor bijkomende spataders. De aders zetten op dat moment namelijk uit en de baarmoeder drukt op de aders in het bekken.

Hoe herken je ze?

Spataders hebben een typische blauwe kleur en een onregelmatige, kronkelige vorm. Ze lopen als draden op je benen (overigens de enige plaats waar ze voorkomen) en zijn voelbaar. Meestal zijn niet de diepere aders het slachtoffers, maar degene die hoger liggen.

Je mag ze trouwens niet verwarren met gesprongen haarvaatjes. Deze zijn eerder oppervlakkig en vind je over je been verspreid. Ze steken niet boven de huid uit maar zijn wel zichtbaar, zeker als je een wat blekere huid hebt. Gelukkig kunnen ze nooit evolueren naar spataders.

Kan je er iets aan doen?

Tegen het ontstaan zelf valt weinig te beginnen, helaas. Er zijn echter wel heel wat zaken waar je op kan letten, om te voorkomen dat de spataders verergeren en het boeltje helemaal uit de hand loopt:

 • Zorg allereerst voor voldoende beweging en voorkom dat je de hele dag door zit. Superhard sporten hoeft niet: eens de trap nemen en wat wandelen kan al wonderen doen. En trappel wat met de voeten of strek de benen terwijl je zit.
 • Ben je sportief? Ga dan voor fietsen, lopen, zwemmen en dansen. Deze sporten stimuleren namelijk de bloedsomloop.
 • Voorkom ook overgewicht. Dit zorgt namelijk voor extra druk op de bloedvaten. Bovendien houdt gezonde voeding de aders mooi elastisch.
 • Qua kleding is het ook aangeraden om niets te aanspannend te dragen rond zowel benen als voeten.
 • Vermijd ook onnodige warmte, aangezien dit de aders doet uitzetten. Denk maar aan saunabezoekjes en lange, hete douches.

Is het gevaarlijk?

De kleinere spataders vormen niet direct een gevaar. Maar grotere, bredere spataders kunnen bloedklonters veroorzaken, door de grotere ophoping in de aders. Ook kan je te maken krijgen met beenzweren.

Bovendien kunnen heel wat kwaaltjes en ongemakken hieraan gelinkt worden: pijn en gezwollen voeten, maar ook jeuk en eczeem zijn mogelijk. Ook kan je je wat moe voelen als je langer moet staan.

Meteen naar de dokter ermee?

Als je puur esthetische problemen hebt met je spataders, is een bezoek aan de huisarts niet noodzakelijk maar wel te overwegen. Hij of zij kan dan samen met je bekijken wat mogelijk is om hieraan te doen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de dikte van de spataders.

Ernstiger is het wanneer je symptomen van een trombose of aderontsteking vertoont, door bloedklonters in je spataders:

 • Pijn ter hoogte van je kuit
 • Een roodblauwe verkleuring van je benen
 • Een gezwollen been, dat warm aanvoelt
 • Een pijnlijke, rode en warme zwelling op de spatader zelf.

In dat geval moet je zo snel als mogelijk bij je arts langsgaan.

Wat zijn de behandelingen?

Naargelang de grootte en locatie van je spataders, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

 • Spataderkousen, die de juiste druk op het been zetten. Zo wordt uitzetting van de bewuste aders tegengegaan en herstellen de klepjes in de bloedvaten zich. Deze kousen zijn trouwens niet te verwarren met bijvoorbeeld steunkousen, die niet hetzelfde effect zullen hebben.
 • Een sclerotherapie of inspuiting, die de ader doet verschrompelen en het bloed een andere weg laat zoeken. Vooral efficiënt bij kleinere spataders.
 • Strippen tijdens een operatie. Dit wordt vooral gekozen bij zwaardere spataders. Deze worden dan verwijderd of vastgebonden. Gelukkig staat de medische wereld vandaag al heel ver, waardoor dit bijna geen littekens meer oplevert.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!