Perfect witte tanden

Witte tanden en een stralende glimlach: wie wil niet zo’n perfect gebit? Een wit en stralend gebit is een schoonheidsideaal dat we associëren met gezondheid en jeugdigheid. Maar: is een niet zo wit gebit dan ongezond? Absoluut niet! Maar je kan ze wél witter krijgen

© Shutterstock

ERFELIJKHEID

Sommige mensen hebben nu eenmaal wittere tanden dan andere. Het is voor een deel erfelijk bepaald of je een wit of eerder gelig gebit hebt. Dat heeft te maken met de kleur en dikte van het tandbeen, het weefsel waaruit tanden en kiezen zijn gebouwd. Die aangeboren kleur van tandbeen loopt van lichtgeel tot donkergeel. De glazuurlaag op onze tanden is zo goed als doorzichtig en daarom schijnt de kleur van het tandbeen door het glazuur heen.

VERKLEURDE TANDEN

Maar niet enkel erfelijkheid speelt een rol. Er zijn ook nog andere factoren die bepalen of je al dan niet wittere tanden hebt. Ouderdom bijvoorbeeld. Verouderen betekent dat het tandbeen in de loop der jaren donkerder wordt. Ook wordt de glazuurlaag met de jaren dunner, door slijtage. Zo schijnt de kleur van het (donkerder) tandbeen er meer doorheen. Ook tandbederf, een tandtrauma, een wortelkanaalbehandeling, medicijnen en grijze of zwarte vullingen kunnen verkleuringen veroorzaken. Ook oorzaken van buitenaf kunnen verkleuringen veroorzaken: roken, bepaalde voeding (koffie, thee, rode wijn), tinfluoride die in bepaalde tandpasta’s zitten en chloorhexidine mondspoeling (een desinfecterende mondspoeling die tanden en kiezen bruin kunnen doen verkleuren).

GOEDE MONDVERZORGING

Of je nu gezegend bent met witte tanden of net iets minder witte tanden: het is belangrijk om de natuurlijke glans van je gebit zo lang mogelijk te houden. En dan houd je er maar betere een goede mondverzorging op na:

 • Poets je tanden twee keer per dag, gedurende ongeveer vijf minuten. Gebruik een zachte tandenborstel met een kleine kop, zodat je overal goed bij kan. Een elektrische tandenborstel werkt ook goed. Gebruik een tandenborstel maximaal drie maanden.
 • Gebruik tandpasta met fluoride. Dat helpt je glazuur te versterken, waardoor je tanden minder kwetsbaar zijn voor zuuraanvallen.
 • Schenk tijdens het tandenpoetsen ook aandacht aan je tandvlees. Masseer het tijdens het poetsen zacht met de tandenborstel.
 • Flos elke dag je tanden om de ruimte tussen de tanden proper te houden.
 • Gebruik dagelijks mondwater. Dat helpt tegen tandplak en een slechte adem.
 • Ga twee keer per jaar langs bij de tandarts. Voor een controle en om eventuele tandsteen en aanslag te laten verwijderen en opnieuw wittere tanden te krijgen.
 • Elimineer zoveel mogelijk de stoffen die je tanden doen verkleuren uit je voedingsgewoonten.

WITTE(RE) TANDEN

Zijn je tanden gelig geworden of verkleurd? Dan zijn er manieren om ze weer wit(ter) te krijgen.

BLEKEN

De tanden bleken kan je zelf doen, maar laat je beter uitvoeren door een professional. Er zijn immers bleekprocessen die je gebit en mondholte kunnen beschadigen.

Met deze producten kan je je tanden (zelf) bleken:

 • Bleektandpasta. Let hierbij op dat je veilige producten gebruikt. Een bleektandpasta helpt alleen tegen lichte, oppervlakkige verkleuringen.
 • Bleeklepel. Hierbij maakt de tandarts of mondhygiënist eerst een afdruk van je gebit. Hiermee wordt een ‘lepel’ (soort van bitje) gemaakt. Vervolgens krijgt u het bitje en een blekende stof (peroxide) mee naar huis. De snelheid waarmee uw tanden witter worden, is afhankelijk van de mate van verkleuring.
 • Laten bleken. U kunt uw tanden ook door uw tandarts laten bleken. De concentratie bleekstof die hierbij wordt gebruikt, is hoger dan bij de thuisbleekmethode. Om het bleekproces te versnellen bedient de tandarts zich vaak van een bleeklamp.
 • Van binnenuit bleken. Tanden die bijvoorbeeld door een trauma of wortelkanaalbehandeling verkleurd zijn, kunnen door de tandarts van binnenuit gebleekt worden. Bij deze behandeling opent de tandarts de verkleurde (dode) tand en brengt hierin een blekend middel aan. Het is mogelijk dat deze bleekmethode een paar keer herhaald moet worden om het gewenste effect te bereiken.

FACING

Een facing is een laagje vulmiddel of een schildje porselein dat de tandarts op verkleurde tanden aanbrengt. Het spreekt voor zich dat hiermee alle verkleuringen verholpen kunnen worden. Deze manier om weer witte(re) tanden te krijgen kan echter een dure aangelegenheid zijn. Voor je dit beslist, is het daarom raadzaam om eerst te controleren of jouw ziektekostenverzekering de kosten van deze behandeling vergoedt.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!