De invloed van darmflora op je weerstand

Iedereen heeft er wel eens last van: winderigheid, diarree, verstopping, buikpijn of een vervelend opgeblazen gevoel. Onze darmen kunnen knap lastig doen. Maar wist je dat een groot deel van onze weerstand en immuunsysteem, afhangt van een goede darmwerking? Je houdt ze dus maar beter in topvorm

Darmen zorgen er natuurlijk voor dat de voeding die we innemen verteerd wordt: de voedingsstoffen die we nodig hebben neemt het lichaam op en de restanten verlaten je lichaam. Maar ook onze weerstand, die in de wintertijd vaak gevoeliger is, is afhankelijk van een goeie werking van de darmen. Het goede nieuws: je kan daar helemaal zelf voor zorgen. Door vezelrijk te eten, veel te drinken (water weliswaar) en voldoende te bewegen.

VEZELS

Zeg niet zomaar vezel tegen een vezel: de ene vezel is de andere niet.

Vezels uit volkoren producten (bijvoorbeeld in bruin brood of muesli) nemen vooral veel vocht op. Het zijn een soort van sponzen die het volume van de ontlasting vergroten en het zachter maken.

Vezels uit groenten, fruit en peulvruchten worden in de dikke darm aangepakt door goede bacteriën. Zo stimuleren ze de darmwerking en is de ontlasting soepel. Het zijn ook vezels die ervoor zorgen dat de goede darmbacteriën goed aangroeien: die zorgen er dan weer voor dat de schadelijke darmbacteriën geen kans krijgen. En dat is dan weer heel goed voor je weerstand!

VOCHT

Net omdat die vezels zoveel vocht vasthouden, hebben ze er ook nood aan. Het is nodig om de ontlasting soepel te krijgen. Is er te weinig vocht voor handen, dan is het effect omgekeerd en wordt de ontlasting net harder. Drink elke dag minimum 1,5 à 2 liter vocht: water, thee, koffie, melk, vruchtensap of soep.

BEWEGING

Sporten en bewegen in het algemeen is sowieso goed voor je gezondheid. Maar ook speciiek voor de darmen is het een noodzaak. Probeer elke dag zeker een half uurtje te bewegen. Wat je ook doet, zorg dat het je ook een beetje ontspant. Want stress heeft een slechte invloed op de darmen. Stoom afblazen dus!

PROBIOTICA

Soms zit het evenwicht tussen goeie en slechte bacteriën in de darmen niet goed. Dat kan gebeuren door ongezond te eten, te weinig te bewegen of door bepaalde medicijnen te gebruiken. Je kan dat evenwicht herstellen door probiotica in te nemen. Zo zijn er heel wat zuivelproducten op de markt waar miljarden goede bacteriën in zitten. Ze helpen je darmflora opnieuw in evenwicht te brengen. Dat heeft dan weer een positief effect op de stoelgang én de weerstand.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!