Vijf vragen (en antwoorden) over winterhanden en -tenen

Iedereen heeft er des winters al wel eens last van gehad: jeukende en soms zelfs pijnlijke tenen en handen. Waar komen die vandaan, wat kan je eraan doen en hoe help je ze te voorkomen? Vijf vragen én antwoorden over winterhanden en -tenen.

1. Waarom komen winterhanden en wintertenen vaak terug?

Het is niet helemaal duidelijk hoe winterhanden en wintertenen precies ontstaan. Wél is het zo dat de klachten bij heel wat mensen elke winter weer de kop opsteken. Vooral vrouwen hebben er last van. Aderverkalking en het gebruik van bepaalde medicatie zoals bètablokkers zouden het risico kunnen verhogen, maar helemaal vast staat dat niet.

2. Wat is er aan te doen?

In de eerste plaats is er de meest logische oplossing: de koude vermijden en je handen en voeten warm houden met sokken en handschoenen. Kies voor ventilerende en warme stoffen zoals wol. Een ander goed advies is om afwisselde de handen drie minuten in warmwater te houden, gevolgd door een halve minuut koud water. Dat verbetert de doorbloeding.

3. Wat doe je met kloofjes in je vingers?

Kloofjes komen vaak voor in de handen en vingers in de winter, maar het is niet gerelateerd aan winterhanden. Het zijn pijnlijke barstjes in de verdikte huid en komen vaak voor bij eczeem in combinatie met de koude, droge winterlucht. Dat laatste vermijden is dan ook vaak al de oplossing: draag warme handschoenen in de winter. Was je handen met lauw water en droog ze goed af met een propere handdoek. Gebruik zo weinig mogelijk zeep, smeer liever een vette handcrème achteraf. Het effect van huidlijm is nooit bewezen, maar het zou helpen om een pijnlijk kloofje te verzachten en de genezing te bevorderen.

4. Welke huismiddeltjes kunnen helpen?

Aardappelschillen op de pijnlijke plekken leggen of je voeten inwrijven met ochtendurine: het zijn ‘huismiddeltjes’ waarvan gezegd worden dat ze helpen, maar dat is nooit aangetoond. Hoewel winterhanden en -tenen vaak terugkomen, gaan de klachten na een tijdje ook wel vanzelf weer over. Daardoor kan het lijken dat het huismiddeltje geholpen heeft, terwijl dat misschien niet het geval is.

5. Hoe geraak je van gezwollen tenen af?

Typisch voor wintertenen zijn de pijnlijke, gezwollen plekken op de tenen. Het kan ook voorkomen op de vingers (bij winterhanden) én zelfs op de oorschelp of de buitenzijde van de dijen. De pijnlijke of jeukende plekken ontstaan omdat de huid plaatselijk ontsteekt door de koude. Meestal verdwijnen de klachten in het voorjaar vanzelf. Jammer genoeg is er geen enkel geneesmiddel waarvan bewezen is dat het werkt. Maar het middel nifedipine (op voorschrift) lijkt te kunnen helpen, het verwijdt de bloedvaten. En omdat de klachten voortkomen uit een ontsteking, kunnen ook ontstekingsremmers helpen. Bij te veel pijn kan paracetamol verlichting brengen.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!