Hoofdpijn versus migraine: Wanneer is hoofdpijn geen hoofdpijn meer maar migraine?
Iedereen heeft er wel eens last van: stevige hoofdpijn. Soms omdat je al ziek bent, soms na een zware dag werken of soms ook zonder aantoonbare reden. Maar wat is precies het verschil tussen gewone hoofdpijn en migraine? Wij sommen enkele belangrijke verschillen op

Maar eerst even dit:
Iedereen kan een migraine-aanval krijgen, maar van de aandoening migraine spreekt men pas als je minstens vijf aanvallen hebt gehad (of twee met aura). De helft van de patiënten heeft twee aanvallen per maand, een kwart zelfs wekelijks.
HERHALING
Typisch voor migraine is dat de hoofdpijn zich vaak herhaalt. Meestal treedt de pijn op aan één zijde van het hoofd. Een aanval kan kort duren, een 4-tal uren, of zeer lang, tot wel 72 uren. Soms wordt het erger wanneer je een fysieke inspanning levert. Na een aanval voelen de meeste mensen zich heel moe en prikkelbaar en kunnen ze zich maar moeilijk focussen. Ook dit kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden.
BONZENDE EN EENZIJDIGE PIJN
Heel typerend voor migrainehoofdpijn is dat het bonzende, pulserende hoofdpijn is die zich vaak voordoet aan één zijde van je hoofd.
OVERGEVOELIGHEID
Migraine gaat heel vaak gepaard met overgevoeligheid. Voor geluiden (je kan haast geen geluiden meer verdragen) of voor licht (je hebt het gevoel de gordijnen de hele dag dicht te willen laten of met een zonnebril op te lopen).
MISSELIJKHEID
Tijdens een aanval gebeurt het dikwijls dat migrainepatiënten zich misselijk voelen en soms ook moeten braken.
AURA
Typisch voor een migraineaanval maar niet altijd van toepassing is een aura: de patiënt krijgt dan last van gezichtsstoornissen (vaak zijn dit flikkeringen), tintelingen of een verlamd gevoel in de lippen, het gezicht of in één van je handen, je spieren die aan één kan van je lichaam verzwakt lijken of zelfs spraakstoornissen. Deze aurasymtomen treden telkens een uur voor de echte hoofdpijn begint op. De aura-fase doet zich voor bij 15-25% van de mensen met migraine.