Ook vrouwen blijven niet gespaard van te hoge cholesterol en hartinfarcten

Niet enkel mannen hebben te kampen met een te hoge cholesterol, ook vrouwen ontsnappen er niet aan. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat cholesterol de belangrijkste risicofactor is bij hartinfarcten. Lees zeker verder voor meer informatie.

Wat is een hartinfarct?

Meestal krijg je een hartinfarct of hartaanval als je kransslagader verkalkt is. Op de plaats van de verkalking slibt de ader dicht, waardoor er gemakkelijker een bloedklonter kan ontstaan. Als deze de bloed- en zuurstoftoevoer naar het hartspierweefsel afsnijdt, treedt er een hartinfarct op.

Doorgaans kunnen de symptomen verschillen, maar één van de meest voorkomende symptomen is een pijnlijk of drukkend gevoel in de borst gedurende twintig minuten of langer. Je voelt de pijn vooral in het midden van je borstkas, maar dit kan ook verspreiden naar je linkerarm, je hals, je kin, tanden of tussen je schouderbladen. Vaak voel je je dan ook misselijk en heb je last van 'koud zweet', kortademigheid en een licht gevoel in je hoofd.

Verschil bij mannen en bij vrouwen

Fysiek is er geen verschil merkbaar, enkel de gemiddelde leeftijd verschilt zo'n 10 jaar. Mannen hebben op een jongere leeftijd meer kans op een hartinfarct dan vrouwen, namelijk 56 jaar (tussen de 48 en 65 jaar). Bij vrouwen ligt de gemiddelde leeftijd iets hoger, namelijk 65 jaar (tussen de 56 en 72 jaar).

Wat zijn de risicofactoren?

Wij sommen de 9 meest voorkomende én vermijdbare risicofactoren voor je op. Opgelet, de volgende factoren zijn verantwoordelijk voor maar liefst 90% van alle hartinfarcten bij mannen en zelfs 94%(!) bij vrouwen.

  1. hoge bloeddruk
  2. roken
  3. diabetes
  4. buikvet
  5. stress
  6. (overvloedig) alcoholverbruik
  7. te weinig groenten en fruit eten
  8. te weinig lichaamsbeweging
  9. te hoog cholesterolgehalte

Je ziet het, een te hoge cholesterol is zowel bij mannen als bij vrouwen een knelpunt. Want hoe hoger je cholesterol, hoe meer kans op een hartinfarct. Het is daarom noodzakelijk om je cholesterolgehalte grondig in de gaten te houden. Ga daarvoor langs bij je huisarts om je gehalte te controleren. Check eerst even zelf hoeveel risicofactoren er bij jou aanwezig zijn, op basis daarvan kan je inschatten om de hoeveel tijd je op consultatie moet gaan. Heb je twee of meer risicofactoren? Dan is een jaarlijks bezoek aan je arts aangeraden. Als je al een hartaanval achter de rug hebt, is het vanzelfsprekend om regelmatig op consultatie te gaan.