Wat is een factor bij zonnecrème?

Het zonnetje komt stilaan meer tevoorschijn en dat betekent dat we weer mogen smeren! Een goede zonnecrème die je lichaam beschermt tegen de zon is cruciaal. Maar hoe weet je welke crème en factor juist zijn voor jouw huid? En wat betekent dat getal precies?

Van 10 tot 100

Factors bij zonnecrèmes gaan van 10 tot 100. Die zonbeschermingsfactor geeft aan hoe goed een crème tegen zonnebrand beschermt. De regel is simpel: hoe hoger de factor, hoe hoger de bescherming. Maar dit is geen garantie dat je niet zal verbranden. Het cijfer is ook afhankelijk van je huidtype, de intensiteit van de blootstelling aan de zon en de zonnekracht. Deze bepalen de factor waar je veilig mee in de zon kan zitten. Hoe gevoeliger je huid, hoe krachtiger de zon en hoe intenser de blootstelling, hoe hoger de factor zal moeten zijn en hoe meer bescherming je dus nodig hebt.

Soorten huidtypes

We onderscheiden 4 huidtypes:

  • Huidtype 1: Met dit huidtype ben je heel gevoelig voor de zon. Je hebt een melkwitte huid, ros of lichtblond haar en sproetjes. Na 5 of 10 minuten onbeschermd in de zon door te brengen kan je al verbranden.
  • Huidtype 2: Je bent gevoelig voor de zon, maar niet extreem. Je hebt een bleke huid, blond tot lichtbruin haar en hier en daar wat sproetjes. Je verbrandt na een tijdje in de zon te zitten, maar je kan ook licht bruinen. Zonder zonnecrème aan te brengen verbrand je na 10 à 20 minuten.
  • Huidtype 3: Je bent een beetje gevoelig, maar vrij bestendig tegen de zon. Je hebt een bleke huid, donkerblond tot donkerbruin haar, niet veel sproetjes en je verbrandt niet snel. Je bruint makkelijk in de zon. Zonder bescherming verbrand je na een klein halfuurtje.
  • Huidtype 4: Je bent vrij bestendig tegen de zon. Je hebt een getinte huid, donkerbruin tot zwart haar en je verbrandt zelden. Bruinen doe je dan weer zeer snel. Je verbrandt pas na een dik halfuurtje tot 45 minuten.

Kracht van de zon

De zonnekracht wordt weergegeven via een UV-index. Deze start met 0 en eindigt met 11. Hoe hoger de index, hoe gevaarlijker de zon en hoe groter het risico op oog- en huidproblemen. Zonnebrand geeft niet alleen ongemakken bij het verbranden (zoals roodheid, pijn, vervellen ...) maar geeft op lange termijn ook DNA-schade die verantwoordelijk zijn voor huidkanker.

Soorten factoren

Je hebt 4 soorten beschermingsfactoren:

  • Laag (factor 6-10)
  • Gemiddeld (factor 15 tot 25)
  • Hoog (factor 30-50)
  • Zeer hoog (factor 50+)

Als je een 'normale' huid hebt, ben je voldoende beschermt met een 'gemiddelde factor'. Hou ook rekening met het volgende: een zonnecrème met een factor hoger dan 50 geeft geen extra bescherming. Voor baby's en kleine kinderen is het dan wel weer aangeraden.

Let ook op het seizoen en de geografische zone als je een factor kiest. Deze kunnen variëren naargelang waar je je bevindt. Ook als je aan een bepaalde ziekte lijdt, vraag je best eens na welke factor je precies moet gebruiken bij het smeren van zonnecrème.

Intensiteit van de zon

Ten slotte heb je ook 3 soorten blootstellingen van de zon. Extreme blootstelling vind je op gletsjers en in de tropen. Aanzienlijke blootstelling heb je op het strand of tijdens een lange activiteit buiten. En matige blootstelling heb je bij een bewolkte hemel of in de vroege ochtend/late namiddag.

Op de juiste manier gebruiken

Bij een juiste factor is het nog altijd noodzakelijk om het juist te gebruiken: 20 min voor het zonnen, elke 3 tot 4 uur opnieuw ... Indien je waterproof zonnecrème gebruikt, moet je na 40 minuten zwemmen opnieuw smeren.