De Pil: Alles wat je moet weten over de pil

Een van dé uitvindingen van de vorige eeuw: de pil. Seks kunnen hebben zonder je zorgen te hoeven maken om ongewenst zwanger te geraken. Mits je de pil neemt zoals het hoort natuurlijk én je je ook bewust bent van de bijverschijnselen. Alles wat je moet weten over de anticonceptiepil.

© Shutterstock 

HOE WERKT DE PIL?

In de anticonceptiepil zitten hormonen die ook je lichaam zelf al aanmaakt. De extra hormonen die je lichaam binnenkrijgt geven aan je eierstokken door dat ze geen eitje moeten produceren. Er vindt dus geen eisprong plaats. Ook kunnen zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken en kan een bevruchte eicel zich niet in het slijmvlies van de baarmoeder nestelen. Wanneer je seks hebt en sperma in je lichaam komt, kan die dus geen eitje bevruchten en kan je niet zwanger worden.

Er zijn twee soorten pil: de gecombineerde contraceptiepil die bestaat uit oestrogeen en progestageen en de minipil, die enkel uit progestageen bestaat. Dit zijn beiden éénfasepillen, dat betekent dat elke pil eenzelfde hoeveelheid hormonen bevat. Het grote verschil is dat de minipil minder sterk is maar wel beter werkt voor wie last heeft van bijverschijnselen van de combinatiepil. Daarnaast bestaan er ook tweefase- en driefasepillen, waarbij de hoeveelheid hormonen week per week verschilt. Beide soorten zijn even betrouwbaar.

HOE GEBRUIK JE DE PIL?

Anticonceptiepillen zitten in handige verpakkingen waarop de dagen van de week vermeld staan. Makkelijk dus om bij te houden wanneer je welke pil moet nemen. Elke maand kun je een korte stop inlassen om ongesteld te worden of je kan enkel strips na elkaar doornemen en daarna pas een stopweek inlassen.

De pil neem je dagelijks. Zet een alarm op je telefoon, zodat je de pil elke dag op hetzelfde uur inneemt. Heb je ene dag gemist? Kijk dan goed op de bijsluiter van je pil wat men je aanraadt te doen of bel naar je huisarts. Geraak niet meteen in paniek, pas wanneer je twee dagen na elkaar de pil mist, moet je uitkijken omdat je niet langer beschermd bent. Gebruik in dat geval bij seks zeker een condoom.

WAT ZIJN DE BIJVERSCHIJNSELEN?

Aan het gebruik van de pil zijn wel enkele bijverschijnselen gekoppeld. Deze verschillen sterk van persoon tot persoon, de ene is er gevoeliger aan dan de andere. Bij de ene speelt hoofdpijn op, de andere krijgt last van gevoelige borsten. Maar er zijn ook goeie bijverschijnselen. Zo kan de pil goed zijn voor je huid (jeugdpuistjes), kan het je menstruatie korter en minder hevig maken en ook de krampen doen afnemen. De pil zorgt ook voor een minder heftige PMS (premenstrueel syndroom), dat vaak gepaard gaat met moodswings, gevoeligheid en irritatie. Belangrijk: de pil biedt géén bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

HOE BETROUWBAAR IS DE PIL?

Als je ze inneemt zoals het moet, is de pil een heel betrouwbaar anticonceptiemiddel. Enkele weetjes:

 • Heb je moeten overgeven binnen de 2 uur na het innemen van je pil? Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip.
 • Sint-Janskruid en sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de pil verminderen. Herinner je dokter eraan dat je de pil gebruikt zodat hij of zij daar rekening mee kan houden bij het voorschrijven van geneesmiddelen.
 • Antibiotica hebben geen effect op de werking van de pil, met uitzondering van enkele specifieke producten die gebruikt worden bij de behandeling van tuberculose.
 • Ben je 1 of meerdere pillen vergeten? Lees in de bijsluiten wat je moet doen als je je pil vergeten bent of neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.

DE VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJTJE

Ten slotte nog een overzicht van alle voor- en nadelen van het gebruik van de pil.

Voordelen

 • Je krijgt door de pil een heel regelmatige cyclus.
 • Je kan ook zelf je cyclus regelen (menstruatie overslaan of uitstellen).
 • Door de pil worden je bloedingen vaak minder pijnlijk. Je verliest ook minder bloed.
 • Als je stopt met de pil, kan je in theorie onmiddellijk daarna zwanger worden.

Nadelen

 • Je moet de pil elke dag op hetzelfde tijdstip kunnen innemen. De pil is daarom minder geschikt als je een onregelmatig leven hebt of vergeetachtig bent.
 • Je mag de pil niet gebruiken als je borstvoeding geeft.
 • De pil is niet handig als je omgeving of partner niet mag weten dat je anticonceptie neemt. Want dan moet je de pilstrip verbergen.
 • De eerste maanden kan je last hebben van tijdelijke nevenwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten, doorbraakbloedingen of stemmingswisselingen. Dat komt doordat je lichaam moet wennen aan de hormonen. De bijwerkingen verdwijnen meestal spontaan. Als dat niet zo is, vraag dan bij je huisarts om een pil met een andere samenstelling.
 • De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
 • De pil is niet geschikt als je ouder bent dan 35 en roker bent. Je hebt dan een verhoogde kans op trombose, aderverkalking en hart- en vaatziekten.
 • Ook voor vrouwen ouder dan 40 jaar (die niet roken) is de pil minder geschikt.
 • Het risico op trombose is hoger bij pillen van de derde en vierde generatie.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!