De verschillende mythes rond de menopauze 

De menopauze is een belangrijke periode in het leven van een vrouw. Tussen de 50 en 60 jaar belanden de meeste vrouwen in de menopauze. Maar welke symptomen horen hierbij? En hoe kan je de onaangename gevolgen verzachten? Wij geven je al de informatie. 

Vanaf welke leeftijd kan je hier last van hebben?

Symptomen van de menopauze beginnen meestal tussen 51 en 52 jaar, maar dat kan van persoon tot persoon variëren. Sommige vrouwen zijn al op hun 40 in de menopauze, bij anderen duurt het dan weer iets langer en is het pas als ze achteraan de 50 zijn. Vanaf dat moment blijven de maandstonden definitief uit en stoppen de eileiders met het produceren van geslachtshormonen die normaal de vrouwelijke voortplantingscyclus stimuleren. Je bent officieel in de menopauze als je een jaar geen maandstonden hebt gehad.

Wat zijn de (mogelijke) symptomen?

 • prikkelbaarheid
 • daling van het libido
 • vage, verspreide pijn over heel het lichaam
 • vaginale droogte
 • slaapproblemen
 • vermoeidheid
 • neerslachtigheid
 • seksuele problemen
 • opvliegers en extra zweten 's nachts
 • ...

Let op: welke symptomen je precies krijgt, kan je niet voorspellen. Wie weet heb je geen last van je menopauze of is de intensiteit bij jou lager. Elk vrouwenlichaam is anders en de symptomen kunnen dus verschillend zijn en minder of juist meer intensief.

Hoe kan je de symptomen verzachten?

Hoe ga je om met prikkelbaarheid en de onaangename gevolgen van de menopauze? Deze tips helpen je zeker:

 • Een goede leefhygiëne is essentieel
 • Gezonde voeding die op regelmatige tijdstippen wordt gegeten is ook belangrijk. Minder vet en meer fruit en groenten eten, niet roken, minder alcohol drinken ...
 • Probeer genoeg te bewegen
 • Zoek een leuke hobby om je bezig te houden, herontdek misschien een passie van vroeger waar je elke dag een paar uur zoet mee bent
 • Zonder jezelf niet af als je je niet zo goed voelt. Een beetje me-time is zeker oké, maar sociaal contact is even belangrijk.
 • Bij eventuele seksuele problemen kan glijmiddel helpen. Zo duurt het voorspel en het vrijen zelf langer.

Welke mythes zijn er rond de menopauze?

Dat je lichaam verandert tijdens de menopauze is geen geheim, maar dat vrouwen fel verdikken in de menopauze is een fabeltje. Meestal is de gewichtstoename al bezig voor de menopauze begint en die is heel geleidelijk. Maar het is pas tijdens de drastische hormonale veranderingen dat vrouwen het ten volle gaan beseffen. Door de onaangename symptomen die hand in hand gaan met de menopauze, is het helemaal normaal dat vrouwen compensatie zoeken in voedsel. Wat wél gebeurt tijdens deze hormonale veranderingen is je figuur dat verandert. Terwijl de cellen zich vroeger eerder ophoopten in de benen, de dijen en de billen, hopen ze zich nu vooral op in de buikzone. Dus vrouwen verdikken in de buikzone maar verliezen gewicht rond de dijen.

Krijgen vrouwen een snor tijdens de menopauze? Ja, de groei van je hoofdhaar vermindert maar neemt toe in de typische mannelijke zones, namelijk de bovenlip en de wangen.

In de menopauze neemt je libido niet toe, integendeel het vermindert geleidelijk.Het is een van de lichamelijke gevolgen en de verklaring ligt bij diverse lichamelijke en psychologische facturen. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, want de meeste vrouwen in de menopauze blijven seksueel actief.

Wat wel waar is, is dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt tijdens de menopauze. Normaal gezien beschermen de vrouwelijke hormonen je tegen cardiovasculaire aandoeningen. Maar aangezien je lichaam in deze periode geen hormonen meer aanmaakt, loop je meer risico op hart- en vaatziekten.

Ten slotte, stijgt je cholesterolgehalte tijdens de menopauze. De grote hormonale schommelingen van deze transitie zorgen uiteindelijk voor een stijging van het cholesterolgehalte. Het is dus slim om je cholesterol te laten controleren bij een arts, zeker in deze periode van je leven.

Zit je nog met vragen? Raadpleeg dan je arts om de menopauze te bespreken en je eventuele vragen te beantwoorden.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!