Lage rugpijn: wat ertegen te beginnen?

Een hevige of eerder zeurende pijn in je boven- of onderrug. En soms nog wat nekklachten erbovenop. Heel wat volwassenen kampen ermee. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen vrij snel over. Maar hoe? En vooral ook: hoe voorkom je het?

DE MEESTE RUGKLACHTEN HEBBEN EEN ONBEKENDE OORZAAK

In ongeveer een vijftal procent van de gevallen is de oorzaak specifiek te achterhalen. In deze gevallen gaat het dan om ziektes waar serieuzere behandeling noodzakelijk is. Denk maar aan een letsel van je spieren of pezen. Het kan ook om een beschadiging van de tussenwervelschijven gaan, wat je vast beter kent als een hernia. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs om de ziekte van Bechterew of een tumor gaan.

Bij het overgrote deel van de rugproblemen vinden dokters echter geen specifieke boosdoener. Dat hoeft ook niet echt een probleem te zijn, aangezien de behandeling in deze gevallen vrij gelijkaardig is. Geen paniek dus, als je arts je vertelt dat verdere tests geen nut hebben. Je kan wel degelijk goed geholpen worden.

HOE HERKEN JE HET?

Wat vooral opvalt is de zeurende pijn, die bij momenten ook hevig kan zijn. Je merkt dat beweging de zaak verergert en rust je goed doet. In het bijzonder zaken optillen doet ontzettend pijn.

Bovendien kan de pijn uitstralen naar de dijen, de billen en zelfs de bovenbenen. Een stijve rug bij het wakker worden is ook een duidelijk signaal.

WANNEER TREK JE RICHTING DOKTER?

In heel wat gevallen gaat de pijn na maximaal enkele dagen vanzelf over. Een bezoek aan je arts is dan niet nodig. Neem een pijnstiller om het leed te verzachten, maar check na maximaal enkele dagen of je terug zonder kunt. Begin eerder met medicatie op basis van paracetamol, alvorens te grijpen naar ontstekingsremmers à la ibuprofen.

Van zodra je minstens een van de volgende alarmbellen hoort afgaan, ga je beter zo snel mogelijk langs bij de huisdokter:

- Na een week is je rugpijn niet verminderd.

- Je hebt ook rugpijn wanneer je niet beweegt. Je wordt er bijvoorbeeld ook wakker van.

- Je merkt tintelingen of gevoelloosheid in je benen. Of zelfs pijn tot in je tenen.

- Je kan niet meer zo goed plassen. Of je hebt net te kampen met urineverlies.

Bovendien is het ook altijd raadzaam om direct bij de dokter te passeren, als je ouder bent dan 55 jaar of wanneer de pijn begon na een ongeval.

HOE LOS JE HET OP?

Hoewel je merkt dat beweging pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen. Denk aan het gezegde dat rust roest!

Wat wij je aanraden, is om verschillende zaken te combineren. Dit verhoogt de kans op slagen:

- Sluit je niet op. Blijven actief en doe je gewone dagdagelijkse taken. Wat wel belangrijk is, is om jezelf niet te overbelasten. Hef dus bijvoorbeeld geen bierkratten. Een toptip is om tijdens de middagpauze eens een blokje rond te lopen. Als je te weinig beweegt, zullen je spieren verslappen en dreig je chronische rugpijn te krijgen.

- Maak het warm. Het is aangenaam en kan geen kwaad. Leg een warm kompres op je rug of neem een heter bad.

Wat we je ten zeerste afraden is het dragen van een korset of een laserbehandeling.

EN BETER NOG: HOE VOORKOM JE HET?

Zeker als je al iets meer jaren op de teller hebt staan, is het aan te raden spaarzaam en voorzichtig met die rug om te springen. Maar ook op jongere leeftijd kan je best preventief opletten. Vermijd dan ook volgende zaken:

- Het te vaak optillen van zware gewichten.

- Teveel zitten en te weinig bewegen, bijvoorbeeld door een kantoorjob.

- Te veel wegen, aangezien je zo extra gewicht moet meezeulen.

- Te stevig sporten, zonder jezelf uit te rekken op het einde.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!