Wat te doen tegen brandend maagzuur?

Reflux, we hebben er allemaal weleens last van. Maar hoewel het vaak slechts iets sporadisch is, kampt een op de vijf Belgen met wekelijkse zure oprispingen. En dat terwijl er al heel wat aan te doen valt, door je gewoontes te veranderen. Wij vertellen je welke.

Typerend bij brandend maagzuur is een branderig gevoel achter het borstbeen, soms in combinatie met de keel. Je proeft dan als het ware de zure maaginhoud in je mond. Opboeren en een hese stem kunnen hier ook het gevolg van zijn, net als slikklachten.

HOE KRIJG JE HET EIGENLIJK?

Je maag verwerkt alles wat je eet en drinkt, door zure maagsappen. Deze bevatten onder andere een agressief zoutzuur. Normaal gezien kan wat in de maag zit niet terug richting slokdarm, door een dubbel klepmechanisme. Een sluitspier zorgt daarvoor.

Bij brandend maagzuur staat de sluitspier in de maag echter open, waardoor maagsappen terug naar boven richting slokdarm kunnen.

Een belangrijke oorzaak van de ellende is een verhoogde druk in de buik. Het hebben van overgewicht of zwanger zijn kan dit in de hand werken, maar ook strakke kleding of te veel hoesten en persen.

WAT KAN JE ER TEGEN DOEN?

Allereerst kan je de klachten serieus verminderen en zelf helemaal wegnemen, door je manier van leven te veranderen:

- Eet vaker kleinere porties, dan twee of drie keer per dag zwaar te tafelen.

- Eet minder vettig voedsel en vermijd stevig gekruid eten. Groenten en fruit daarentegen helpen enorm.

- Eet niet meer binnen de drie uur voor het slapengaan. Direct na de maaltijd in je zetel gaan liggen is ook af te raden, want de zwaartekracht doet dan z’n werk.

- Drink zo weinig mogelijk alcohol, frisdranken en volle melk. Ook veel koffie drinken is een slecht plan. Beter is om veel water te drinken.

- Stop met roken.

- Stel je toiletbezoeken niet uit, maar ga meteen. Zo vermijd je onnodig persen.

Als je op het moment zelf klachten hebt, kan je ze snel verminderen door magere melk of muntthee te drinken. Ook kauwgom kauwen helpt, omdat het de aanmaak van speeksel stimuleert.

Daarnaast zijn volgende makkelijke ingrepen aan te raden:

- Zorg er altijd voor dat je hoofd hoger zit dan je maag. Leg bijvoorbeeld een extra kussen in je bed.

- Draag geen strak zittende kleding ter hoogte van de maag.

- Vermijd het vooroverbuigen. Beter is om door te knieën te zakken bij het bukken.

Als bovenstaande zaken niet helpen, kan medicatie een oplossing zijn:

- Als je af en toe last hebt, kun je een antacidum of maagzuurbinder gebruiken. Deze is zonder voorschrift te krijgen. Je neemt ze een uur voor iedere maaltijd en voor je gaat slapen. Vraag wel raad aan een van onze partner-apothekers, want deze binders hebben vaak invloed op andere geneesmiddelen. Die neem je dan ook best minstens twee uur voor het antacidum.

- Komt het brandend maagzuur regelmatig terug? Dan kan je in overleg met je huisarts gaan voor een maagzuurremmer. Deze mag je echter niet langer dan twee maanden nemen.

MOET IK NAAR DE HUISDOKTER?

Als je slechts bij momenten eens last hebt van brandend maagzuur, is naar de dokter rennen echt niet nodig.

Een bezoekje is echter wel nodig als de klachten langer dan twee weken aan een stuk blijven duren. Zeker als je slikproblemen krijgt en zonder reden begint te vermageren, of moe bent.

Ook als je op eigen initiatief een maagzuurbinder neemt en deze na een week geen beterschap brengt, kan je best richting huisarts trekken. Deze kan je dan een maagzuurremmer voorschrijver of je doorverwijzen naar een specialist.

IS HET EIGENLIJK GEVAARLIJK?

Laten we je alvast geruststellen: als je slechts af en toe last hebt van reflux, heeft dit bijna nooit nare gevolgen.

Bij jarenlange klachten is dit echter anders. De agressieve maagsappen kunnen namelijk flink wat schade aanrichten. Vooral de slokdarm loopt een groter risico op ontstekingen of zelfs slokdarmkanker, doordat het slijmvlies wordt aangetast. Ook kan het de slokdarm vernauwen door littekenweefsel, waardoor je moeilijker kan eten.

Kortom: chronische reflux laat je best zo snel mogelijk behandelen.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!