Aromatherapie: Hoe voorkom je winterziektes dankzij essentiële oliën?

Voor sommigen klinkt het ietwat zweverig: dat je met essentiële - of etherische - oliën winterziektes kan voorkomen. Maar er is wel wat van aan. Welke oliën kunnen tegen wat helpen? En… Wat zijn dat eigenlijk, essentiële oliën? Kortom: Hoe kan aromatherapie je gezonder de winter door helpen? 

© Shutterstock

WAT ZIJN ESSENTIËLE OLIËN?

Essentiële oliën worden ook wel etherische, vluchtige of aromatische oliën genoemd. Wat zijn het precies? Mengsels van aromatische moleculen die de plant waaruit ze voortkomen kenmerken. Ze worden dan wel olie genoemd, ze bevatten geen vet. De aromatische moleculen worden gewonnen uit verschillende delen van een plant: de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, schors of het hout van de stam of takken of wortels. Naast het feit dat ze gebruikt worden als smaak- en geurstof of soms als conserveermiddel, staan bepaalde essentiële oliën ook gekend om hun alternatieve geneeskrachtige werking. Dat wordt aromatherapie genoemd.

HOE GEBRUIK JE ESSENTIËLE OLIËN?

(bron: e-gezondheid.be)

Je kan essentiële oliën op verschillende manieren gebruiken. Er zijn heel wat technieken om ze in te ademen:

Je kunt essentiële oliën op een gemakkelijke en praktische manier inademen door enkele druppels op een katoenen doekje of een poreuze steen aan te brengen. Je kunt de lucht gedurende enkele minuten opsnuiven.

Bij hevigere problemen kun je gebruik maken van vocht. Giet vijf of zes druppels van de essentiële oliën in een kom warm water. Bedek je hoofd met een handdoek en buig je gezicht over de kom. Adem de stoom gedurende een tiental minuten in.

De meest doeltreffende manier om essentiële oliën te verspreiden in de huiskamer blijft de elektrische verspreider. Er bestaan verschillende modellen voor iedere smaak en budget. Je kiest dan de verspreider naar keuze. Let wel: de temperatuur van de essentiële oliën mag nooit hoger zijn dan 45°C. Vanaf die temperatuur verdwijnen immers de actieve deeltjes. Ook kun jeenkele druppels essentiële oliën in een kom gieten en deze op de verwarming plaatsen.

TEGEN WELKE WINTERZIEKTES KUNNEN ESSENTIËLE OLIËN HELPEN?

(bron: e-gezondheid.be)

Essentiële oliën op basis van naaldbomen en andere aromatische planten zijn efficiënt in de strijd tegen ziektekiemen die vooral problemen veroorzaken in het ademhalingsstelsel. Typische winterziektes als verkoudheid, griep en angina kunnen dan ook een lagere kans op toeslaan krijgen door de oliën:

  • Essentiële olie van grove den kan aangewezen zijn om ademhalingsontstekingen, zoals keel- en neusholteontstekingen, te voorkomen en te behandelen. De olie verzacht het hoesten, net zoals essentiële oliën van Italiaanse cypres. Die wordt bij droge hoest aangeraden.
  • Bij een vette hoest kies je best voor een essentiële olie van eucalyptus radiata. Met zijn antivirale en –bacteriële bestanddelen ontstopt de olie de neus, vermindert hij de loopneus en helpt hij tegen het ophoesten van slijm.
  • Essentiële olie van laurus nobilis werkt doeltreffend tegen virale ziekten, zoals griep, maag-darmontsteking en verkoudheid.
  • Essentiële olie van niaouli maakt luchtpijptakken vrij, vergemakkelijkt de hoest en stimuleert het immuunsysteem.
  • Essentiële olie van gember ten slotte bevat niet alleen stimulerende en prikkelende krachten, maar bestrijdt ook vier soorten bacteriën: streptococcen, staphilococcen, pneumococcen en hemofilus.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!