Alles over pollenallergie

Maart is de pollenmaand en meer mensen hebben dan last van een pollenallergie. Maar waarom heb je er last van? En wat kan je eraan doen? De antwoorden vind je hier.

De lente komt er bijna aan, de bomen staan weer in bloei en er hangen veel meer pollen in de lucht. Maar welke bomen en planten verspreiden het meeste pollen? In het voorjaar verspreiden de haagbeuk, de berk en des vooral het stuifmeel. Dit zijn de grootste allergieopwekkers onder de bomen en daarom vermijd je ze best zo veel mogelijk. Deze bomen vind je vooral in bossen terug.In de zomer zijn het dan weer andere bomen die allergieën opwekken: zoals alsem, kastanjebomen en grassen. Om op de hoogte te blijven van de gevarenzones kan je elke dag de website Pollennieuws raadplegen.

Hoe herken je een pollenallergie? (=hooikoorts)

Je kunt hooikoorts herkennen aan de volgende klachten:

  • loopneus en wat later juist een verstopte neus;
  • niesbuien;
  • kriebelhoest;
  • jeukende, branderige en tranende ogen;
  • gezwollen en rode ogen;
  • branderige keel, keelpijn;
  • hoofdpijn;
  • vermoeidheid.

Behandeling

De behandeling van hooikoorts bestaat uit verschillende stappen:

Saneren: dit betekent het vermijden van allergenen, je komt niet in contact met gras -en/of boompollen die de allergische reactie veroorzaken. Je kan de pollen niet compleet vermijden, omdat ze in de lucht hangen, maar door bepaalde plaatsen te vermijden kan je het wel binnen de perken houden.

Symptoombestrijding: bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die histamine wordt genoemd en dit is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij (inhalatie)allergie. De geneesmiddelen die de hooikoortsklachten onderdrukken, zijn symptomatica. Voorbeelden hiervan zijn antihistaminica en corticosteroïden.

Allergie immunotherapie: door het inzetten van allergie immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie aangepakt. Door het feit dat er steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor je allergisch bent (allergeen) wordt toegediend, raakt het immuunsysteem gewend aan deze stof. Na een tijdje zal het immuunsysteem minder of niet meer reageren op het allergeen waarvoor het allergisch is waardoor je minder of geen last meer hebt van je allergieklachten.

Welke allergiebehandeling het best bij jou past, is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals de aard en ernst van je hooikoortsklachten, je gezondheid en bijwerkingen van behandelingen en je eigen voorkeur van bijvoorbeeld de toedieningsvorm.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!