10 tips die je hooikoorts draaglijk maken

Een stralend zonnetje, groen gras en bomen in bloei ... de lente is in het land! Jammer genoeg kan niet iedereen hier van genieten, want het pollenseizoen is ook opnieuw begonnen. Maar hoe ga je om met dit prachtig lenteweer wanneer je hooikoorts hebt? 

 1. Douche

  Neem vaker een douche wanneer je last hebt van hooikoorts. Hiermee spoel je de mogelijke pollen van je lichaam en haar af.
 2. Medicijnen

  Jammer genoeg is hooikoorts niet helemaal te genezen, maar je kan wel je allergische reactie onderdrukken in de vorm van neussprays, tabletten of oogdruppels. Deze middelen blokkeren de aanmaak van histamine. Deze stof komt vrij in je lichaam wanneer je last hebt van een allergische reactie. Begin trouwens op tijd met het innemen van je medicijnen, zodat je je lichaam preventief beschermt tegen mogelijke reacties. Wanneer je te laat begint, zoals veel mensen doen, werken de pilletjes nog niet meteen. Dus neem je medicijnen vooraleer je klachten ondervindt.
 3. Regen

  Ga naar buiten wanneer het net geregend heeft. Je kan jezelf niet heel de dag binnen opsluiten, je lichaam heeft frisse lucht nodig. Wanneer je na een regenbui naar buiten gaat, zijn de pollen door de regen naar beneden geslagen en heb je minder last van je allergie.
 4. Zonnebril

  Heb je zoveel last van allergie dat je constant in je ogen wrijft? Zet dan een zonnebril op je neus wanneer je je huis verlaat.
 5. Wasgoed

  Laat je wasgoed liever niet buiten drogen om pollen op je kledij te vermijden.
 6. Huisdieren

  Zorg ervoor dat je huisdieren pollenvrij zijn. Geef je kat of hond regelmatig een goede wasbeurt en borstel hun haren zo veel mogelijk. Zo kan je zorgeloos knuffelen met het beestje, zonder last te hebben van hooikoortsklachten.
 7. Binnenhuis

  Verlucht je huis in de ochtend wanneer er minder stuifmeel in de lucht hangt. Hou ramen en deuren in de namiddag gesloten. Zo komen er minder pollen in huis en hoef je je geen zorgen te maken over je allergie. Probeer ook wat meer schoon te maken wanneer er veel pollen in de lucht hangen buiten. Stofzuig een keer meer en neem meubels en andere oppervlakken in huis af met een vochtige doek.

 8. Ogen

  Probeer niet te veel in je ogen te wrijven, leg er in de plaats een nat washandje op om je ogen schoon te maken.

 9. Vakantie

  Vakantie geboekt? Trek dan naar de bergen of naar de kust, waar er minder stuifmeel in de lucht hangt dan in het binnenland.

 10. Zoenen

  Kus veel! Uit onderzoek is gebleken dat zoenen geven én krijgen de klachten van hooikoorts vermindert, zeker doen dus!