Dit zijn ze: de negen beste tips tegen acné

Bijna iedereen krijgt er tijdens de pubertijd mee te maken. En niemand vindt het natuurlijk leuk. Maar soms kan je er ook last van hebben als volwassene. Wij willen jullie alvast helpen en zochten uit welke middelen écht goed tegen puistjes werken.

Eerst even dit: acne of puistjes bestaat in verschillende vormen. De typische jeugdpuistjes of acné vulgaris komt daarbij het meeste voor. Daarnaast zijn er ook andere varianten, die ook bij volwassenen kunnen voorkomen. Maar wat ze eigenlijk allemaal als oorzaak gemeen hebben, is dat de talgklieren van je huid ontstoken of verstopt geraken. En omdat er meer talgklieren op je gezicht en bovenarmen zijn, heb je daarom op deze plaatsen ook vaak meer last van acné.

Maar er is ook goed nieuws. Er zijn namelijk heel wat zaken die je kan doen, om het leed te verminderen:

TIP 1: VERZORG EN REINIG DE HUID

Heel erg belangrijk, deze. Op deze manier ga je namelijk niet alleen puisten te lijf. Je zorgt ineens ook dat je er nadien geen littekens aan overhoudt.

  • Reinig dagelijks je huid met een speciale zuiverende gel, mousse of lotion. Zo haal je onzuiverheden weg en ontsmet je ineens ook de huid. Wrijf bij het afdrogen ook nooit over de huid, maar dep eerder droog
  • Gebruik als aanvulling een tweetal keer per week een zuiverend masker
  • Was je ook altijd direct na het sporten. Opdrogend zweet kan namelijk nieuwe acné veroorzaken. Bewegen is trouwens ook goed, want nat zweet reinigt net de huid
  • Heb je een glimmende huid? Gebruik dan ook een matterende crème of lotion. Bij verwijde poriën kan je trouwens speciale niet-vette dagverzorging gebruiken
  • Knijp puistjes nooit uit! Zo breng je namelijk bacteriën aan op je huid, die net nieuwe puistjes veroorzaken
  • Verzorg wondjes trouwens altijd met een ontsmettingsmiddel.

TIP 2: DROOG DE HUID ZEKER NIET UIT

Het is een hardnekkig fabeltje dat het uitdrogen van puistjes de zaak zou helpen. Maar dat is niet zo. Doe dus zeker een verzorgende en voedende crème op je huid, direct na het reinigen ervan.

TIP 3: EN VERSTOP DE HUID NIET (LETTERLIJK EN FIGUURLIJK)

Bedek ze bijvoorbeeld niet constant met een laagje make-up. Dat zorgt namelijk voor verstopte talgklieren en dus nog wat extra puistjes. Is make-up soms toch onvermijdelijk? Ga dan voor waterdragende varianten en verwijder ze nadien zo snel mogelijk.

TIP 4: DENK AAN WAT JE EET EN DRINKT

Een volledig aangepast dieet is misschien wat overdreven. Maar toch kan je door wat je eet en drinkt de puistjes wel terugdringen:

  • Drink bijvoorbeeld voldoende water. Dat zorgt namelijk voor minder talg
  • Eet voldoende fruit en zorg zo voor voldoende vitaminen. Zo krijg je een gezondere huid. Onze aanraders zijn watermeloen, perziken, sinaasappelen en druiven
  • Vermijd zeker ook een tijdje alle fastfood. Het verzwakt namelijk je immuunsysteem, zodat puistjes meer kans krijgen
  • Hoewel studies het niet als dusdanig aantonen, lijkt ook het verminderen van zuivelproducten te helpen bij sommige mensen. Het kan dus zeker geen kwaad om zelf ook eens de test te doen.

TIP 5: LOOP VOLDOENDE IN DE ZON

Het vernietigt namelijk de bacteriën, die puistjes veroorzaken. Maar natuurlijk, doe dit alleen met een speciale zonnecrème op!

TIP 6: VERVANG DAGELIJKS JE KUSSENSLOOP

Deze zit namelijk al na één nachtje bomvol dode huidcellen, die extra puistjes kunnen uitlokken.

TIP 7: BRENG SPECIALE GENEESMIDDELEN AAN OP DE PUISTJES

Wanneer al het bovenstaande weinig beterschap brengt, kan je ook nog beroep doen op medicatie. Deze zullen dan de talgproductie doen verminderen, net zoals de ontstekingen van de talgklieren. Wij raden je alvast producten op basis van benzoylperoxide aan.

Heb wel wat geduld en hou vol, want de resultaten kan je pas beginnen merken na 2 tot 3 weken. Ook nadien blijf je best een tijdje de medicatie doornemen.

TIP 8: GA VOOR EEN PEELING VAN DE HUID

In sommige gevallen kan dit afschilferen van je huid baat hebben. Ga hierbij zeker niet voor producten op basis van alcohol.

TIP 9: NEEM SPECIALE MEDICATIE IN

Als laatste redmiddel zijn er nog altijd speciale geneesmiddelen op in te nemen. Deze moet je huisarts je wel voorschrijven. Sommige artsen schrijven meisjes hierbij de pil voor, als de oorzaak hormonaal blijkt te zijn. Maar ook behandelingen op basis van isotretinoïne en minocycline zijn goed mogelijk.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!