Last van abnormaal veel haaruitval? het komt niet enkel bij mannen voor!

Kale plekken en dunner haar: niet echt iets waarop je als vrouw zit te wachten toch? Haaruitval kan erfelijk zijn, maar er zijn ook nog vele andere oorzaken. Goed om de diverse oorzaken te weten zodat je deze kunt voorkomen en indien nodig actie kunt ondernemen. 

© shutterstock 

Een beetje haaruitval is normaal. We verliezen zo’n 50 tot 120 haren per dag. Gelukkig groeien er ook weer nieuwe haren, waardoor er niets te zien is aan ons haar. Een of meerdere kale plekken of een dunnere haardos zijn wel een indicatie van abnormale haaruitval.

Als we ouder worden krijgt ongeveer de helft van de mensen te maken met de meest voorkomend oorzaak van kaalheid: erfelijke haaruitval. Bij mannen uit dit zich als een terugtrekkende haarlijn en kale plekken en bij vrouwen vooral door het uitdunnen van het haar. Het precieze patroon en de leeftijd waarop dit type haaruitval optreedt is genetisch bepaald. Erfelijke kaalheid komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Haaruitval bij vrouwen kan echter ook andere oorzaken hebben.

Dat hormonale veranderingen haaruitval kunnen veroorzaken is niet verbazend. Overgevoeligheid van haarzakjes voor mannelijke hormonen zoals testosteron speelt een belangrijke rol bij haaruitval. Gebruik van anabole steroïden voor bodybuilding kan uiteindelijk leiden tot vermindering van het aantal haarzakjes. Als haarzakjes verdwenen zijn, komen ze niet meer terug. Het is dus belangrijk dat je met testosteron / anabole steroïden stopt voordat er blijvende schade is! Ook bij andere hormonale veranderingen kan er haaruitval optreden zoals bij het begin van de menopauze, in de zwangerschap, bij verminderde schildklierwerking en aandoeningen van de eierstokken. Ook bepaalde medicijnen tegen borstkanker kunnen haaruitval geven zoals anti-oestrogenen (tamoxifen) en aromataseremmers.

Je huisarts en eventueel een dermatoloog (huidarts) kan verder onderzoek doen om de oorzaak van abnormale haaruitval te bepalen, zoals onderzoek van bloed, haren en hoofdhuid. Soms blijft abnormaal haaruitval echter ook onverklaard. Als er een oorzaak gevonden wordt dan kan de behandeling hierop specifiek gericht worden.

Huid -en haar ziektes zijn een andere oorzaak van haaruitval. Bij infecties zoals ringworm is er haarverlies, gelukkig komt na behandeling het haar gewoon terug. Bij alopecia areata krijg je plotseling een of meer ronde of ovale kale plekken. Bij huidziektes zoals lupus komen er soms littekens in de hoofdhuid waardoor er vaak blijvend geen haren meer kunnen groeien.

Chemotherapie is een andere reden van vaak snel ontstaande kaalheid. Vaak komt het haar na de chemo behandelingen weer terug, soms in een andere vorm dan voorheen. Zo kun je opeens krullend haar hebben na chemotherapie!

Soms zit de oorzaak van haaruitval in de niet-medische hoek. Sommige kapsels of hoofdbedekking kunnen ook bijdragen aan haaruitval door te veel trekken aan de haren. Denk bijvoorbeeld aan strakke kapsels (vlecht, knot), extensions of een hoofddoek of tulband. Ook het gebruik van te hete olie of bepaalde permanenten kan leiden tot haaruitval. Bij trichotillomanie hebben mensen een onbedwingbare neiging om zelf hun haren uit te trekken.

Andere factoren bij haaruitval zijn slechte voeding waaronder ijzertekort, diverse medische aandoeningen (o.a. diabetes, syphilis), operaties en stress.

Voor hoofdhuid zonder (veel) haar is bescherming tegen de zon heel belangrijk. Denk dus aan je hoed/pet en zonnebrandcrème op zonnige dagen!

Een andere manier om zowel je hoofd te beschermen als ook te helpen met eventuele schaamte over een (bijna) kaal hoofd is het gebruik van een haarstukje en/of pruik. Helaas is een haartransplantatie niet mogelijk bij vrouwen.

Er zijn een aantal middelen tegen haaruitval zonder voorschrift op de markt die de moeite waard zijn om uit te proberen. Afhankelijk van de oorzaak van de kaalheid werkt het ene middel al beter dan het andere. Vraag eventueel advies aan je apotheker. Luister daarbij evenwel ook goed naar de bijkomende raad van je apotheker om bijwerkingen van sommige middelen zoals bv. Minoxidil te vermijden.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!