7 grote bacteriehaarden bij je thuis en op het werk

Iedereen is vies van de wc-bril. Misschien leg je er zelfs toiletpapier op, alvorens te gaan zitten. En dat terwijl er blijkbaar voorwerpen zijn die we dagelijks gebruiken, die heel wat meer bacteriën bevatten. En er zijn zaken bij waar je niet aan zou denken.

Nu, op zich hoeft dat ook niet zo’n superramp te zijn. Heel wat bacteriën zijn namelijk onschuldig en soms zelfs nuttig voor onze gezondheid. Denk maar aan onze darmflora.

Maar toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn, want er zijn ook bacteriën die je ziek maken. Voorbeelden ervan zijn salmonella, E. coli en staphylococcus. Ze zitten vaak in je eten, maar blijven ook op heel wat alledaagse voorwerpen zitten. Je ziet ze niet en je kan ze niet helemaal voorkomen. Maar hun aantal valt wel serieus te verminderen, mits wat schoonmaak.

Dit zijn alvast 7 potentiële broeihaarden van schadelijke bacteriën, waarbij je maar beter extra aandacht hebt voor de hygiëne. We geven je ineens ook mee hoe dat te doen:

1. De snijplank

Zeker als je rauw vlees, gevogelte of vis op een snijplank snijdt, zitten er al snel flink wat bacteriën op. Liefst 200 keer meer dan op een wc-bril. Zeker omdat de groeven die je met je messen maakt, plekken zijn waar bacteriën kunnen achterblijven. Salmonella is daarbij een mogelijkheid.

Wat eraan te doen? Ga voor een degelijke houten snijplank van esdoorn of beukenhout. Deze is namelijk minder gevoelig voor snijsporen. Was de plank elke keer na gebruik én vlak voor het volgende gebruik, met warm water en afwasmiddel. Spoel altijd na met proper warm water en droog goed af. En zorg dat de houten plank goed geolied is, zodat ze eens zo goed is beschermd tegen beschadigingen door messen.

2. De tandenborstel

In heel wat gezinnen wordt de tandenborstel gedeeld, terwijl ze net bijzonder veel bacteriën telt. De E. coli-bacterie nestelt zich er bijvoorbeeld maar wat graag op. En vaak staan de verschillende tandenborstels vlak bij elkaar, zodat ze elkaar lekker kunnen ‘besmetten’. Bovendien vind je ze vaak vlak naast een toilet, terwijl bij het doortrekken heel wat bacteriën opspatten en in de lucht blijven hangen.

Wat eraan te doen? Zorg ervoor dat je tandenborstels zijn afgedekt. Zet ze in een afgesloten kastje. Plaats er echter geen hoesje over, want dit is net een voorwerp dat makkelijk bacteriën bevat. Deel ook zeker geen tandenborstel met je huisgenoten.

3. Make-up

Omdat je ook deze spulletjes vaak in de badkamer vindt, kunnen bacteriën er prima overleven. En da’s vooral gevaarlijk omdat ze voor serieuze infecties en huidproblemen kunnen zorgen. Zeker je ogen zijn hier zeer gevoelig voor.

Wat eraan te doen? Net zoals je tandenborstel, deel je best ook geen zaken als mascara of lippenstift met anderen. Maak de make-upkwasten ook regelmatig schoon met speciale brush cleaners die je in de winkel vindt. Of dompel ze onder in een scheutje pure alcohol.

4. Het beddengoed

Niet alleen de huisstofmijt, maar ook bacteriën kunnen zich lekker nestelen in je matras, dekens en hoofdkussen. Maar ook het dekbed zelf bevat flink wat van het spul. Niet onlogisch, omdat je elke nacht heel wat zweet, lichaamsvet en dode huidcellen achterlaat.

Wat eraan te doen? Je lakens vervang je best wekelijks. Of toch echt minstens twee keer per maand. Je dekbed verlucht je best elke dag, gecombineerd met een stevige wasbeurt op het einde van elk seizoen. Ook is het beter jezelf ’s avonds te douchen en zo proper gewassen het bed in te duiken.

5. De gsm

Stafylokokken en zelfs bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken, kunnen op je mobiele telefoon zitten. Zeker omdat je gsm vaak met je mond in contact komt. Je ziet het misschien niet, maar je speeksel landt wel degelijk op het toestel. En vooral omdat je je gsm wellicht nooit schoonmaakt, is het zo’n enorme broeihaard van bacteriën.

Wat eraan te doen? Maak je gsm wekelijks even schoon met een zacht, antibacterieel doekje. Door het gevoelige touchscreen vermijd je beter schoonmaakproducten. Spray ook nooit zaken rechtstreeks op je gsm, maar op een doekje.

6. Het toetsenbord en de muis

En met uitbreiding je hele bureau. Logisch eigenlijk, als je erover nadenkt. Je zal er vast al eens stevig geniest of gehoest hebben. Of snel je lunch gegeten hebben tussen twee meetings door. En een collega zal vast al eens iets voor je ingetypt hebben, of je geholpen bij een pc-probleem. Bovendien blijkt 10 procent van de werknemers nooit z’n toetsenbord te kuisen. En zelfs 20 procent nooit z’n computermuis.

Wat eraan te doen? Vermijd eten achter je bureau, maar ga gewoon naar de lunchruimte. De vervuiling door eten is namelijk dé grootste boosdoener. Kuis zowel toetsenbord als muis met een zeer licht vochtige doek, zonder schoonmaakproducten. En gebruik zeker een spuitbus om etensresten tussen de toetsen te krijgen.

7. De handdroger

Misschien denk je dat de warme lucht de bacteriën doodt. Helaas, daarvoor is de lucht niet warm genoeg voor. Bovendien raken heel wat mensen de blaasmond aan, in plaats van hun handen eronder te houden.

Wat eraan te doen? Als je de keuze hebt, is het beter om je handen af te drogen met papieren handdoekrollen of individuele wegwerpdoekjes. Op die manier kom je veel minder in contact met bacteriën van anderen.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!