5 tips voor een betere nachtrust

Slecht slapen doen we allemaal wel eens. Maar het moet natuurlijk niet te lang duren en je dagelijks functioneren in de weg gaan zitten.  We geven je tips voor een betere nachtrust zoals vermijden van cafeïne ’s avonds en het weren van beeldschermen uit je slaapkamer.  Ook geven we aan wanneer je een arts moet consulteren. 

© Shutterstock 

Tips voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust is voor iedereen anders. De slaapbehoefte neemt af met de leeftijd: pasgeborenen hebben wel tot 18 uur slaap nodig, terwijl een gemiddelde volwassene 6 tot 8 uur nodig heeft. Het belangrijkste is dat je wakker wordt met voldoende energie voor de volgende dag; dus niet suf of prikkelbaar en met voldoende concentratievermogen. Sommigen hebben daar maar 5 uur voor nodig, terwijl anderen wel 10 uur moeten slapen.

Wil je precies weten hoeveel slaap je nodig hebt? Dan kun je in je vakantie een slaapdagboek bijhouden: noteer de tijden dat je gaat slapen en dat je wakker wordt. Je moet dan wel naar bed gaan op het moment dat je je moe voelt (en dus niet doorgaan met waar je mee bezig bent) en geen wekker zetten. Doe dit voor 1-2 weken en bereken dan je gemiddelde slaaptijd.

Niet iedereen slaapt meteen in, er is een grote spreiding in de duur van de inslaap tijd. Ook is het normaal om af en toe kortdurend wakker te zijn ’s nachts. De slaap wordt lichter in de loop van de nacht, en dan wordt je dus makkelijker wakker. Ouderen slapen ook lichter en korter.

Wat kun je zelf doen voor een betere nachtrust? We hebben wat tips voor je op een rij gezet:

  1. Ga op regelmatige tijden naar bed en sta op regelmatige tijden op
  2. Zorg voor een slaapkamer waarin je je prettig voelt, het liefste zonder beeldschermen (dus ook geen telefoon of tablet!
  3. Beweeg voldoende overdag (minimaal 60 minuten, bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen
  4. Doe geen dutjes overdag
  5. Zorg voor ontspanning (later op de) avond dus:Geen moeilijke klusjes of complex werkVermijd (veel) gebruik van beeldschermen, vooral in het laatste uur voordat je naar bed gaatNiet te veel inspanning zoals intensief sportenNiet (te veel) koffie, sterke thee, alcoholGeen zware maaltijd

Mocht je toch ’s nachts wat langer wakker zijn, ga dan niet liggen woelen in bed: ga iets rustigs doen zoals lezen (een fysiek boek, geen e-boek) of luisteren naar rustige muziek. Sommige mensen hebben ook baat bij het drinken van warme melk of kamillethee.

Als je meer dan 3 weken last heb van slaapproblemen (met of zonder gebruik van een slaapmiddel) is het aan te raden naar je dokter te gaan. Die kan zorgen voor begeleiding bij bijvoorbeeld een slaapcursus, maar kan ook eventuele lichamelijke oorzaken van de slaapproblemen uitsluiten.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!