5 slechte gewoontes die je ziek maken in de winter

Meer mensen worden ziek in de winter en dat lijkt nogal logisch. De temperaturen dalen, bijgevolg hebben we sneller kou en moet ons immuunsysteem het bekopen. Maar het zijn deze  5 (slechte) gewoontes die je meer vatbaar maken voor ziektes. 

1. Binnen blijven

Omdat het zo koud wordt buiten, kiezen we er liever voor om lekker ingeduffeld binnen te zitten. Maar het is ook niet de bedoeling dat je jezelf binnen opsluit, want dat kan negatief uitdraaien. Het is belangrijk om regelmatig buiten een frisse neus te gaan halen. Verlucht je huis en zet de ramen op een kiertje, zo vermijd je microben en de verontreiniging van je interieur.

2. Besmetting via de handen

We vergeten het wel al eens, maar je handen wassen is noodzakelijk om gezond te blijven. Griep- en verkoudheidsvirussen kunnen namelijk ook overgedragen worden via voorwerpen of de handen. Was daarom je handen meermaals per dag, langer dan 40 seconden, met water en zeep. Voor en na het koken, eten, gebruik te maken van toiletten en publieke voorwerpen vast te nemen.

3. Slechte eetgewoontes

Ook al maken ongezonde gerechten je niet meteen ziek, ze kunnen wel de kans verhogen. Naast de ernstige ziektes die een slechte eetstijl op lange termijn kan veroorzaken, denk maar aan diabetes of kanker, zijn er op korte termijn ook typische winterkwaaltjes. Om verkoudheid, griep en andere ongemakken in de winterperiode te voorkomen, kies je best voor een gezonde levensstijl waar je veel groenten, fruit, eiwitten en goede vetten naar binnen speelt. Vergeet ook niet veel water te drinken.

4. Te weinig nachtrust

Ons lichaam krijgt terug energie en herstelt zichzelf 's nachts, daarom is het extra belangrijk om genoeg te slapen. Je moet in vorm zijn om al die virussen te ontwijken! Een studie heeft bewezen dat mensen die minder dan 7u per nacht slapen drie keer zoveel kans hebben om een verkoudheid op te lopen.

5. Stress, stress, stress

Cortisol, een hormoon dat wordt geproduceerd als reactie op stress, kan een verzwakking van het immuunsysteem veroorzaken: het lichaam wordt vatbaarder voor allerlei soorten ziektes. Ook verkoudheid hoort hierbij, dus probeer stressvolle situaties te beperken. Ontspan!