Advies van de apotheker
Iedereen moet zonnecrème smeren. Hoe gevoeliger de huid, hoe hoger de factor je best kiest. Er is keuze tussen zonnecrèmes met factor 20, 30 en 50 en de meeste zijn verkrijgbaar in crème, spray of waterachtige spray, matterende of getinte crème en waterresistente crème.
Zonnecrème
Dit biedt de beste bescherming omdat je de crème inmasseert en minder kans hebt om een plekje te vergeten. Mensen met een gevoelige, lichte of droge huid kiezen sowieso beter een zonnecrème omdat het de huid ondertussen voedt.
Zonnespray
Dit wordt vaak verkozen omdat de zonnecrème lichter is en gemakkelijker verspreidt, maar dit betekent ook vaak dat het laagje te dun is of zelfs dat niet elk stukje huid beschermd wordt. Voor mensen met een vettere huid is dit wel een betere optie omdat het de poriën minder verstopt.
Tip: Spray overvloedig om de optimale bescherming te genieten.
Waterachtige spray
Deze zonnecrème is nog lichter en trekt snel in. Ook hier geldt dat veel mag gesprayd worden om ervoor te zorgen dat alle huid is beschermd.
Matterende zonnecrème
Voor wie een matte huid wil in plaats van een blinkende, is er de matterende zonnecrème.
Getinte zonnecrème
De zonnecrème die je huid beschermt en ondertussen het bruine kleurtje een beetje helpt.
Waterresistente zonnecrème
Deze zonnecrème wordt niet onmiddellijk weggespoeld en kan je dus ook gebruiken bij waterspelletjes. Opgelet: het gebruik is wel beperkt! De crème blijft maar haar werking behouden als er per twee uur maximaal 2 x 20 minuten in het water is gespeeld of gezwommen. Wie er langer in bleef, kan best opnieuw smeren nadat je je hebt afgedroogd.
Tip: Smeer de zonnecrème een half uurtje voor je de deur uitgaat of gaat zwemmen, dan ben je zeker dat de crème goed is ingetrokken en heb je maximale bescherming!
Welke factor?
De gouden regel is: hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming tegen de zon. Kies geen lagere factor omdat je meer wil bruinen: bruinen doe je sowieso. Een lagere factor geeft enkel meer kans op verbranding (en huidschade).
Tip: Een hogere factor betekent niet dat de zonnecrème langer beschermt, enkel dat de bescherming sterker is. Zonnecrème van elke factor moet even vaak worden gesmeerd: minimaal elke twee uur of na het zwemmen.
Welke filter?
Het verschil tussen de zonnecrèmes valt terug te brengen tot het soort filter ze gebruiken: een chemische of een minerale filter. Een chemische filter dringt door tot een bepaalde huidlaag en absorbeert UV-licht. Het zorgt ervoor dat het UV-licht geen DNA kan aantasten.Een minerale filter blijft liggen op de huid, al dan niet zichtbaar afhankelijk van het product en weerkaatst het UV-licht.
Tip: Bewaar zonnecrème niet te lang. 12 maanden na opening is de zonnecrème vervallen! Ook als de zonnecrème lang in de zon heeft gelegen, vermindert de werking.