8 soorten diëten op een rijtje gezet

Bij diëten of afslanken is niet alleen de beslissing van belang, maar ook hoe je dat gaat doen. Met andere woorden: welk dieet ga je volgen om die kilo’s te verliezen? Met deze types diëten is dat mogelijk:

1) Het ‘alles een beetje minder’-dieet

Klinkt goed toch?! Dit is een dieet waarbij je niets (echt) uitsluit, maar vooral de grootte van de portie of de hoeveelheid voedsel aangepast, met de uitzondering van water, fruit en groenten! Toch wordt aangeraden niet te veel zoet (snoep, koek) en zout (chips) te eten.

Voorbeeld: dr Phil, het 3-urendieet

Voordeel: je hoeft niets echt te laten, dus je kan ‘meedoen’

Niet voor: wie het moeilijk vindt om echt maar één stukje chocolade te eten.

TIP Heb je steeds zin en blijf je daarvoor eten? Dan is een eetlustremmer misschien iets voor jou. Deze pil zorgt ervoor dat je minder honger hebt en dus simpelweg minder eet.

2) Diëten waarbij calorieën beperkt worden

Dit is het klassieke dieet: afvallen door minder calorieën op te nemen (en dus niet gewoon minder te eten: je kan namelijk veel eten van dingen die niet veel calorieën bevatten zoals groenten!) Een caloriearm dieet lijkt een beetje op het vorige ‘portiedieet’, maar het is ambitieuzer: je zorgt ervoor dat je minder calorieën eet dan je op een dag verbrandt, om zo af te vallen. Dat doe je in eerste instantie door vet- en suikerrijke voeding te vervangen door magere en suikervrije varianten, en in tweede instantie door de porties te verkleinen. Het is niet de bedoeling om maaltijden over te slaan!

Voorbeeld: Weight Watchers, een 5-2 of 4-3-dieet (waarbij je vijf of vier dagen weinig eet en andere dagen gewoon), alle diëten met vastenperiodes.

Voordeel: tegelijk met het afvallen leer je een nieuwe levensstijl en je wordt je bewust van het vet- en suikergehalte van sommige voeding, je mag wel alles (in bepaalde mate) eten.

Niet voor: wie niet wil nadenken over voeding of bijhouden en rekenen hoeveel er al gegeten is en nog gegeten mag worden.

3) Diëten waarbij koolhydraten beperkt worden

Hoewel de meeste klassieke diëtisten het er niet mee eens zijn, worden koolhydraten zoals in pasta, brood, aardappelen, rijst vaak aanzien als ‘dikmakers’. Het idee achter het koolhydraatarme dieet is dan dat je de koolhydraten zoveel mogelijk tot volledig schrapt en zo afvalt. Tegenstanders wijzen erop dat koolhydraten een belangrijke energiebron zijn voor het lichaam.

Voorbeelden: Atkinsdieet, Dukandieet, Stillman-dieet. Ook South Beach zet in op veel proteïnen, maar hierbij zijn ‘goede’ (vezelrijke) koolhydraten wel toegelaten.

Voordeel: je valt effectief af en je hebt weinig kans op honger door de proteïnen.

Niet voor: wie graag koolhydraten eet, wie energie uit koolhydraten nodig heeft of wie niet kan leven zonder fruit.

Het tegengestelde kan ook: zoals het brooddieet (een dag waarop je enkel droog brood eet en gewone dag afgewisseld) of het koekjesdieet (waarbij je maaltijden vervangt door speciale vezelrijke en eiwitrijke koekjes).

TIP

Kan je niet van de koolhydraten blijven? Gebruik dan een koolhydratenbinder. Deze pil voorkomt dat er te veel calorieën uit koolhydraten worden opgenomen.

5) Een vetarm dieet

Bij dit dieet worden vooral de vetten geschrapt. Koolhydraten, eiwitten (en dus calorieën) zijn wel toegelaten. Omdat ondertussen erkend wordt dat het lichaam een bepaalde hoeveelheid vetten nodig heeft om te functioneren, wordt dit niet aangeraden.

Voorbeeld: McDougall

Voordeel: Je schrapt enkel vetrijke voeding, dus je kan brood, aardappelen en (magere) proteïnen eten.

Nadeel: omdat niet op het aantal calorieën wordt gelet, is gewichtsverlies niet gegarandeerd.

TIP

Kan je vettig eten niet altijd laten? Dan kan je ook een vetverbrander of vetbinder proberen. Deze pillen helpen om het vet te verbranden of voorkomen dat het vet volledig wordt opgenomen door het lichaam.

6) Type-diëten

Deze diëten zijn ontwikkeld vanuit het idee dat niet iedereen op dezelfde manier met alle voeding omgaat.

Voorbeeld: het bloedgroepdieet, het metabolismedieet

Voordeel: er wordt rekening gehouden met jouw lichaamstype, en omdat het vrij strikt kan zijn, zal je waarschijnlijk wel (wat) afvallen.

Nadeel: er bestaat weinig wetenschappelijke basis voor, de ‘types’ zijn nog altijd erg grof ingedeeld, weinig nuance of echt persoonlijk.

7) Vloeibare diëten

Bij dit dieet wordt een of worden enkele maaltijden vervangen door vloeibare maaltijden, zoals soep, groentensapjes of vruchtensap. Detoxdiëten werken ook vaak volgens dit principe.

Voordeel: fruit en groenten staan zeker op het programma, je zal geen dorst hebben.

Nadeel: je mist wat energie en honger is zeker mogelijk.

8) Combinatiediëten

Diëten waarbij bepaalde voeding moet worden gecombineerd of net niet mag worden gecombineerd.

Voorbeeld: Montignac (geen combinatie van vet en slechte koolhydraten), kleurendieet, diëten op basis van glycemische index van voeding

Voordeel: Je gaat bewust om met voeding en aangezien er voeding vermeden wordt, kan er ook afgevallen worden.

Nadeel: Sommige ‘slechte’ voeding is eigenlijk wel goed voor jou en bevat noodzakelijke voedingsstoffen

Traag is beter

Een gouden regel is dat je geen extreem dieet kiest als je veel wil vermageren. Dan vermager je best zo’n anderhalve tot twee kilo per maand in plaats van op korte tijd meer te verliezen. Drink voldoende water en beweeg meer, en je komt al een heel eind! Om de kilo’s eraf te houden, verander je best je levensstijl. Diëten is niet voor even om dan terug te keren naar de oude gewoontes… al hoef je er gelukkig geen honger voor te lijden!

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!