Advies van de apotheker
Migraine bij kinderen
Wanneer kinderen migraine hebben is de pijn in tegenstelling tot migraine bij volwassenen vaak niet aan één kant van het hoofd gelegen, maar komt ook wel aan twee kanten voor. Voor veel kinderen is het moeilijk aan te geven waar ze precies pijn voelen. De hoofdpijn bij migraine heeft een kloppend karakter en neemt bij inspanning toe. De hoofdpijn gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid en duizeligheid.
Wat is de oorzaak?
Als je aan migraine lijdt, ben je overgevoelig aan prikkels. Deze toegenomen gevoeligheid is voor een deel vaak genetisch bepaald, migraine komt dus vaak voor binnen families. Wanneer dit het geval is, zijn er geen uitlokkende factoren en kan een aanval 'zomaar' beginnen.
De oorzaak van een migraineaanval is een verstoorde interactie tussen zenuwen en bloedvaten in de hersenen. Hierdoor komt een kramptoestand van de bloedvaten, die zich later weer verwijden.
Dit zijn uitlokkende factoren waardoor je kind een migraineaanval kan krijgen:
- Slaaptekort of juist heel lang uitslapen
- Bepaalde voedingsmiddelen, denk maar aan cafeïne.
- Verkeerde verhouding tussen schoolwerk en ontspanning. Veel huiswerk, weinig ontspanning en een overvolle agenda kunnen het evenwicht zover doen doorslaan dat kinderen vatbaar worden voor hoofdpijn.
- Tekort aan beweging en lichamelijke activiteit
- Een overmaat aan pijnstillers
Behandeling
Je kan de behandeling in 2 groepen opsplitsen: je behandelt een migraineaanval of je voorkomt dat er een aanval optreedt.
Tijdens een aanval kan je kiezen voor zetpillen die misselijkheid en het braken tegengaan. Of je kiest voor zetpillen die de hoofdpijn verminderen. Als pijnstiller wordt er vaak gekozen voor paracetamol.
Om migraineaanvallen te voorkomen kan je propranolol gebruiken, mits je geen astma hebt. Na een proefperiode wordt er gekeken of de medicatie heeft geholpen.
Volwassenen gebruiken bij migraine vaak medicijnen uit de groep van de zogenoemde triptanen. Deze pillen worden in overleg met de kinderarts soms ook voorgeschreven bij kinderen, wanneer blijkt dat andere medicijnen onvoldoende effect hebben.