Advies van de apotheker
Koortsblazen en ons lichaam
8 op de 10 Belgen zou drager zijn van het Herpes simplex type 1-virus. Wij lopen deze besmetting meestal op in onze kinderjaren, voor onze vijfde verjaardag. Het virus blijft voor de rest van ons leven in ons lichaam sluimeren en wordt tijdens periodes van een verminderde weerstand geactiveerd. Als je een verkoudheid hebt bijvoorbeeld of als je in een langdurige stressvolle situatie zit. Er verschijnt ongeveer twee tot drie keer per jaar een koortsblaas aan onze lippen.
Symptomen
- Een tintelend, brandend gevoel dat enkele uren of een dag voor het verschijnen van de blaasjes optreedt
- Kleine blaasjes, gevuld met een geelachtig vocht, die later korstjes vormen
- Soms komt er ook lichte koorts bij kijken.
Voorzorgsmaatregelen
- Herpes is zeer besmettelijk, dus het is aangewezen om contact te vermijden met deze koortsblaas. Probeer zeker altijd je handen te wassen als je je lippen hebt aangeraakt.
- Het virus kan verspreid worden door alles wat in aanraking geweest is met een blaasje. Denk aan handdoeken, een scheermachine ... enzovoort.
- Pruts of krab niet aan de koortsblaas om verdere uitbreiding naar je gezicht of handen te vermijden. Dit kan trouwens ook leiden tot ontsteking van de blaasjes.
- Koortsblaasjes zijn besmettelijk tot ze helemaal uitgedroogd zijn. Het is dan ook aangewezen om je lippen goed te verzorgen, zowel in de winter als in de zomer. Smeer regelmatig lippenbalsem of een lippenbeschermende crème op je mond.
Behandeling
In normale omstandigheden ben je na 7 tot 10 dagen van deze kwaal vanaf. Het is niet meteen nodig om langs te gaan bij je huisarts, maar als het blaasje langer als 2 weken blijft, is medisch advies wel aan de orde.
Wil je graag zo snel mogelijk van je koortsblaas vanaf? Dan kan je een antivirale zalf in huis halen zodra het blaasje verschijnt. Deze zalf kan de ernst en de duur van de infectie afremmen. Je kan de antivirale zalf oppikken bij de apotheker zonder doktersvoorschrift.
Wie vaak last heeft van koortsblaasjes kan een oraal antiviraal middel innemen op voorschrift van de huisarts, waarmee je nieuwe opstoten van koortsblaasjes kan vermijden.